Islāmistu kaujinieku kustība "Taliban" ir gatava sākt sarunas ar Kabulas valdību vienīgi tad, ja šo sarunu mērķis ir ārvalstu karaspēka izvešana no Afganistānas, pirmdien pavēstīja talibu pārstāvis Jusufs Ahmadi.
Pirms nedēļas Ahmadi sacīja, ka talibi ir gatavi atsaukties prezidenta Hamida Karzai jaunākajam priekšlikumam par sarunu uzsākšanu.

"Ja šīs sarunas izglābs mūsu valsts neatkarību un novedīs pie tā, ka valsti atstāj ārzemju karaspēks, tad [talibi] ir gatavi sarunās piedalīties," paskaidroja Ahmadi.

Talibu pārstāvja pirmdien teiktais atšķiras no iepriekšējās nedēļas paziņojuma, kad sarunām ar Kabulas valdību nekādi priekšnosacījumi izvirzīti netika.

Talibu agrāko viedokli mediji ir nepareizi interpretējuši, sacīja Ahmadi un apsūdzēja žurnālistus, ka viņi "atrodas iebrucēju kalpībā".

Afganistānas prezidents 9.septembrī nāca klajā ar jaunāko piedāvājumu nemiernieku kustībām sākt miera sarunas. Šim aicinājumam ir atsaukusies bijušā premjera Gulbudina Hekmatjara vadītā nemiernieku grupa "Hezb e Islami" ("Islāma partija"), kas darbojas neatkarīgi no talibiem, norāda Karzai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!