Afganistānas talibu kaujinieki paziņoja, ka jaunais NATO ģenerālsekretārs ir musulmaņu "galvenais ienaidnieks", jo viņš aizstāvējis pravieša Muhameda karikatūru publicēšanu, būdams Dānijas premjerministrs, ceturtdien vēsta aģentūra "Reuters".

Bijušais Dānijas premjerministrs Anderss Fogs Rasmusens šī gada augustā no Jāpa de Hopa Shēfera pārņems NATO ģenerālsekretāra pienākumus, kas vada 56 000 karavīru lielo starptautisko spēku cīņai pret talibiem Afganistānā.

Rakstā, kas publicēts talibu interneta mājas lapā, norādīts, ka Rasmusena iecelšana jaunajā amatā "arvien stiprinās musulmaņu ticību" cīņā pret NATO un izraisīs "kara saasināšanos" Afganistānā.

"Par galveno islāma pravieša ienaidnieku... kļuvis NATO ģenerālsekretārs," norādīts kaujinieku paziņojumā.

Turcija, vienīgā musulmaņu dalībvalsts aliansē, piekrita neizmantot veto tiesības pret Rasmusena iecelšanu apmaiņā pret ASV prezidenta Baraka Obamas solījumu par vienu no ģenerālsekeretāra vietniekiem iecelt turku un ļaut Turcijas militārpersonām piedalīties NATO komandstruktūrās.

Turcija brīdināja, ka Rasmusena iecelšana saasinās musulmaņu valstu naidīgumu pret Rietumiem, ieskaitot Afganistānu, kur NATO īsteno lielāko militāro operāciju alianses vēsturē.

Kā ziņots, 2006. gadā vienā no dāņu laikrakstiem publicētās pravieša Muhameda karikatūras izraisīja sašutumu musulmaņu pasaulē, ieskaitot asiņainus protestus Afganistānā, kuros tika nogalināti vairāki cilvēki. Rasmusens karikatūru publicēšanu aizstāvējis, balstoties uz vārda brīvību, un atteicās atvainoties islāma pasaulei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!