Foto: AFP/Scanpix/LETA

Talibi noraidījuši Afganistānas valdības ierosinājumu ievērot pamieru musulmaņu svētā mēneša ramadāna laikā.

Afganistānas prezidents Ašrafs Gani aicināja talibus atturēties no vardarbības ramadānā, kas sākās šodien, sevišķi, ņemot vērā, ka valstij jācīnās arī ar jaunā koronavīrusa izplatību. Taču talibu preses pārstāvis tviterī ceturtdienas vakarā noraidīja prezidenta aicinājumu, norādot, ka starp abām pusēm joprojām pastāv domstarpības par miera procesu un aizkavējusies gūstekņu apmaiņa.

"Lūgt pamieru nav racionāli un pārliecinoši," paziņoja talibu pārstāvis, pārmetot valdībai ieslodzīto pakļaušanu riskam pandēmijas laikā. Saskaņā ar ASV un talibu februāra beigās parakstīto vienošanos par ASV karaspēka izvešanu no Afganistānas talibiem un Afganistānas valdībai jau bija jāpabeidz ieslodzīto apmaiņa un jāsāk miera sarunas.

Taču process ir pamatīgi aizkavējies. Tikmēr talibu uzbrukumos šonedēļ nogalināti vairāki desmiti Afganistānas drošības spēku darbinieku. Uzbrukumi notikuši galvenokārt lauku apvidos un nelielās pilsētās. Saskaņā ar ASV un talibu vienošanos talibi solīja neuzbrukt lielajām pilsētām.

ASV un citi ārvalstu spēki solījuši atstāt Afganistānu līdz 2021.gada jūlijam, ja talibi ievēros solīto un piedalīsies sarunās ar Afganistānas valdību. Talibi gadiem ilgi ir atteikušies iesaistīties tiešās sarunās ar valdību, uzskatot to par ārvalstu marioneti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!