Pakistānas ziemeļrietumos apvidū, kuru armija pasludinājusi par drošu un kur tikai nesen bija atsākušās bērnu mācības skolā, talibi nodedzinājuši septiņas pamatskolas, otrdien vēstī amatpersonas.

"Kaujinieki Buneras iecirknī pirmdien vakarā pielaida uguni trim zēnu un četrām meiteņu skolām," sacīja apgabala policijas priekšnieks Abduls Rašids.

Neviens cilvēks incidentos nav cieties, jo skolas tobrīd jau bijušas slēgtas, tomēr ēkas nodedzinātas līdz pamatiem, paskaidroja Rašids.

Skolas šajā nemierīgajā Pakistānas apvidū savas durvis bija vērušas tikai 1.augustā. Pirms tam tās trīs mēnešus bija slēgtas, jo tobrīd pret islāmistu kaujiniekiem tur bija izvērsta plaša militārā operācija.

Ekstrēmisti pamatā ir sakauti, norāda armijas pārstāvji, un vietējie iedzīvotāji, kas apvidu pameta karadarbības dēļ, sākuši atgriezties dzimtajās vietās. Tomēr sadursmes ik pa laikam vēl notiek.

Kauju laikā talibi nodarījuši postījumus 356 skolām, norāda amatpersonas. Patlaban noris izpostīto ēku atjaunošana un skolu vajadzībām tiek īrētas privātas telpas.

Konflikta zonā vairāk nekā 60 000 bērnu bijuši spiesti izlaist vienu mācību gadu, liecina ANO apkopotie dati.

Ziemeļrietumu pierobežas provincē tikai 22% sieviešu un par 15 gadiem vecāku meiteņu māk rakstīt un lasīt. Talibi noraida sieviešu izglītošanās ideju un par savu uzbrukumu mērķi bieži izvēlas meiteņu skolas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!