Talibu kustība publiskojusi savu Afganistānas konstitūcijas variantu, kurā ar katra pilsoņa pienākumu pasludina džihādu jeb karu pret neticīgajiem. Kustības dokuments ir alternatīva 2004.gadā pieņemtajai valsts konstitūcijai, un tā mērķis ir formulēt kustības ideālus un aicināt afgāņus tiem sekot, ziņo "Daily Teleraph".
Dokuments sastāv no 23 lapaspusēm puštu un dari valodā. Talibu konstitūcija paredz, ka sievietēm jāaizsedz sejas un viņas var iegūt izglītību tikai saskaņā ar šariāta likumiem. Konstitūcija aizliedz jebkādu izteikumus pret islāmu un ļauj ignorēt cilvēktiesības, ja tās ir pretrunā ar islāma likumiem.

Par katra pilsoņa pienākumu tiek pasludināts džihāds. Talibi dokumentā paziņo, ka Afganistāna gatava uzturēt draudzīgas attiecības ar kaimiņvalstīm, ja vien šīs valstis atbalsta džihāda idejas.

Alternatīva talibu konstitūcija tika pieņem vēl 2005.gadā, taču to nepublicēja. Tagad kustība nolēma to publiskot, lai katram Afganistānas pilsonim tā būtu pieejama.

Talibi arī iekļāvuši savā dokumentā punktu, ka jebkura cita konstitūcija nav spēkā.

Afganistānas prezidents un ANO aicināja talibus uz miera sarunām, prasot atzīt pašlaik spēkā esošo konstitūciju, taču talibi šo priekšlikumu noraidīja. Talibi aicina padzīt no valsts ārzemju spēkus un iedibināt islāma likumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!