Foto: AFP/Scanpix
Kabulas centru piektdien satricinājuši sprādzieni un apšaudes, ko izraisījuši talibi, sarīkojot uzbrukumu netālu no Afganistānas izlūkdienesta slimnīcas un valdības drošības spēku štāba.

Ap plkst.16 (plkst.14.30 pēc Latvijas laika) Kabulas centrā nogranda vismaz divi sprādzieni, kam sekoja apšaude, kad notikuma vietā ieradās drošības spēki.

Kabulas policijas preses pārstāvis informēja, ka pirmais sprādziens noticis netālu no slimnīcas, ko vada Afganistānas izlūkošanas aģentūras - Nacionālais drošības direktorāts (NDS). Turpat blakus atrodas arī Afganistānas Sabiedriskās aizsardzības spēku štābs. Šie valdības spēki nodrošina aizsardzību dažādiem klientiem, tostarp starptautiskām firmām, nodrošina konvoju pavadību un aizsargā palīdzības organizācijas.

Policijas preses pārstāvis norādīja, ka uzbrukums joprojām turpinās un uzbrucēji ir ieņēmuši vienu ēku. Apšaudē ar drošības spēkiem divi kaujinieki nogalināti.

Talibu preses pārstāvis Zabiulla Mudžahids aģentūrai AFP pavēstīja, ka uzbrukumu sarīkojuši viņi un tas sācies ar pašnāvnieka izraisītu sprādzienu.

"Pēc tam grupa mudžahedīnu, kas bruņojušies ar smagajiem un vieglajiem ieročiem, ieņēma pozīcijas ēkā un apšauda vairākus mērķus, tostarp ēku, kurā apmetušies ārvalstnieki un spiegu aģentūra," paziņoja Mudžahids.

Pagājušo ceturtdien pašnāvnieka sarīkotā sprādzienā pret NATO militāro konvoju Kabulā gāja bojā deviņi cilvēki. Tas bija pirmais lielākais uzbrukums, kāds sarīkots galvaspilsētā kopš 9.marta, kad terorists pašnāvnieks, uzspridzinoties pie Aizsardzības ministrijas, arī nogalināja deviņus cilvēkus. Šis uzbrukums notika brīdī, kad Afganistānas galvaspilsētā viesojās ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels.

Jau vēstīts, ka 27.aprīlī talibu nemiernieki paziņoja par ikgadējās pavasara ofensīvas sākumu pret ASV atbalstīto valdību, solot rīkot uzbrukumus visā Afganistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!