Foto: EPA/Scanpix/LETA

Kopš svētdienas vakara pasaules uzmanība pievērsta Afganistānai, kur pēc prezidenta Ašrafa Gani bēgšanas galvaspilsētā Kabulā pirmo reizi pēc 20 gadu prombūtnes kontroli pārņēmuši "Taliban" kaujinieki.

Svētdienas vakars un pirmdiena pagāja neziņā par turpmāko, bet ziņu virsrakstus un sociālos tīklus pārsvarā pārņēma kadri ar haosu ASV karavīru apsargātajā Kabulas lidostā, kur ļaužu pūļi izmisīgi centās iekļūt lidmašīnās un pat ķērās tām klāt. Bijušais prezidents Hamids Karzajs paziņoja, ka kontaktējas ar "Taliban", lai panāktu drošību iedzīvotājiem un garantētu mierīgu varas pāreju.

Haosa dēļ ASV spēkiem, kas kontrolē lidostu, pat nācās uz laiku pārtraukt evakuācijas lidojumus, kas atsākti tikai otrdienas rītā. Savu personālu no vēstniecībām evakuē virkne valstu.

Kabulas krišana kaujinieku rokās seko virknei Afganistānas nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē pagājušajā nedēļā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

"Taliban" atgriešanās Kabulā pirmo reizi 20 gadu laikā vieš bažas par cilvēktiesībām un īpaši sieviešu turpmāko likteni. No daļas jau kaujinieku ieņemtiem rajoniem ir pienākušas ziņas par sieviešu tiesību ierobežošanu, lai gan oficiāli "Taliban" pārstāvji sola tās nesamazināt.

Vakardienas notikumi apskatāmi teksta tiešraides arhīvā šeit, bet šodien turpinām sekot aktuālajiem notikumiem.

Otrdienas gaitā situācija Afganistānā bija mierīga. Pentagons paziņoja, ka evakuācijas operāciju turpinās līdz 31. augustam un ka dienā plāno izvest no valsts līdz 9000 cilvēku – amerikāņus un briesmām pakļautus Afgāņus. "Taliban" evakuācijas procesā līdz šim iejaucies neesot.

"Taliban" otrdienas vakarā savā pirmajā preses konferencē Kabulā solīja, ka tiks ievērotas sieviešu tiesības "šariata ietvaros" un ka netiks vajāti ar ārvalstu spēkiem un organizācijām strādājušie afgāņi. "Talibi" turpina darbu pie jaunas valdības izveides.

Savukārt īsu brīdi pirms talibu preses konferences ar negaidītu paziņojumu klājā nāca sabrukušās valdības viceprezidents Amrullahs Salehs. Viņš tviterī norāda, ka līdz ar prezidenta Ašrafa Gani bēgšanu viņš ir pagaidi valsts vadītājs.

Salehs norāda, ka atrodas valstī un sazinās ar līderiem, lai iegūtu atbalstu un vienprātību. Viceprezidents arī aicina iedzīvotājus "pievienoties pretestība" pret talibiem.

Salehs iepriekš svētdien apgalvoja, ka nekādos apstākļos nepadosies "Taliban".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!