Foto: AFP/Scanpix
Islāmistu grupējuma "Taliban" kaujinieki pirmdien uzbrukuši Kondozas pilsētai Afganistānas ziemeļos, kuru pēkšņā uzbrukumā kaujiniekiem uz neilgu laiku izdevās iekarot pirms gada. Kaujiniekiem izdevies iekļūt pilsētā un pavirzīties uz priekšu, taču daudzviet drošības spēkiem izdevies viņus atsist.

Uzbrukums sācies agrā rītā no četrām pusēm, kaujiniekiem iesaistoties intensīvās sadursmēs ar valdības spēkiem un ielaužoties pilsētā. Šobrīd kaujas notiek divās vietās ārpus pilsētas.

Kā pavēstīja policijas preses pārstāvis Mahfozulla Akbari, "talibi sāka uzbrukumu Kondozai plkst.2, nākot no četriem virzieniem." Viņš noraidīja ziņas, ka talibiem izdevies nokļūt līdz pilsētas centram.

Pēc viņa teiktā, īpašo uzdevumu spēkiem izdevies daudzās vietās talibu atspiest atpakaļ. "Situācija ir mainījusies, talibiem atkāpjoties no savām pozīcijām," sacīja Akbari.

Virs Kondozas lido Afganistānas armijas helikopteri, bet pilsētas ielas ir tukšas un veikali slēgti.

NATO misijas pārstāvis sacīja, ka viņi novēro "sporādiskas kaujas Kondozā" un cieši sadarbojas ar afgāņu kolēģiem, lai sniegtu palīdzību.

Tieši pirms gada talibi ieņēma Kondozu, kas bija pirmā provinces galvaspilsēta, kuru talibiem izdevies ieņemt kopš ASV pirms 15 gadiem padzina viņu valdību. Talibi pilsētu noturēja divas dienas. Pēc ANO datiem, kaujās gāja bojā 289 cilvēki un simtiem tika ievainoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!