Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Afganistānā varu pārņēmušā islāmistu grupējuma "Taliban" pārstāvji lūguši sniegt viņiem iespēju uzstāties ar runu šonedēļ ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Talibi arī iecēluši savu vēstnieku ANO – Dohā bāzēto kustības runasvīru Suhailu Šahīnu (attēlā). Gāztās valdības pārstāvis ANO vairs nevar pārstāvēt valsti, uzskata "Taliban".

"Talibu" lūgumu izskatīs ANO pilnvaru komiteja, kuras deviņu locekļu vidū ir ASV, Ķīna un Krievija, taču ir maz ticama komitejas sanākšana līdz Ģenerālās asamblejas beigām nākamajā pirmdienā.

Tas nozīmē, ka saskaņā ar organizācijas noteikumiem, par Afganistānas pārstāvi ANO joprojām tiek atzīts līdzšinējais vēstnieks Gulams Isakzai. Viņa runa ieplānota asamblejas pēdējā dienā, bet talibi uzskata, ka viņš vairs nepārstāv Afganistānu.

Līdz šim neviena valsts nav oficiāli atzinusi "Taliban" valdību, bet tās pārstāvja atzīšana ANO būtu liels solis pretim starptautiskajai atzīšanai.

Otrdien Katara mudināja pasaules līderus uzturēt kontaktus ar "Taliban".

Vēstīts, ka grupējums augustā pilnībā pārņēma varu Afganistānā. "Taliban" kaujinieki Kabulā iegāja 15. augustā, kad no valsts aizbēga prezidents Ašrafs Gani. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!