Foto: AFP/Scanpix/LETA

Afganistānā varu pārņēmušā grupējuma "Taliban" amatpersonas Helamandas provincē aizliegušas frizētavām skūt vai pielīdzināt kungu bārdas, jo tas esot pretrunā ar šariata normām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Šī aizlieguma pārkāpējiem tiek draudēts ar sodu. Nav gan skaidrs, kāds tas būtu. Savukārt arī galvaspilsētā Kabulā vairāki frizieri stāsta, ka saņēmuši brīdinājumu nefrizēt sejas apmatojumu.

Helamndas provincē uz frizētavu durvīm izlikti paziņojumi, kas atgādina par nepieciešamību sekot šariata normām un nedzīt bārdas. "Apžēlošana nav paredzēta," teikts šādā paziņojumā, kas nonācis BBC rīcībā.

"Kaujinieki visu laiku nāk iekšā un pieprasa, lai mēs nepielīdzinām bārdas," raidsabiedrībai stāsta arī kāds Kabulas frizieris. Talibi arī brīdinājuši, kas var speciāli atsūtīt kādu, lai pieķertu frizētavas darbiniekus "nozieguma vietā".

Viena no Kabulā lielākā friziersalona īpašnieks atklāj, ka saņēmis telefona zvanu, kurā kāda persona, kas saukusi sevi par valdības amatpersonu, pieprasījusi "pārstāt sekot amerikāņu modei" un nedzīt bārdas.

"Taliban" režīma laikā no 1996. līdz 2001. gadam Afganistānā bārdu dzīšana un modernas frizūras bija aizliegtas. Taču pēc tam valstī izplatījās mode vīriešiem staigāt gludi skūtiem un veidot frizūras. Jaunie noteikumi apgrūtina frizieru iespējas nopelnīt.

Ziņas par bārdas dzīšanas aizliegumu ir kārtējā norāde, ka talibi arvien vairāk pieturas pie stingrā kursa politikas, kāda valstī bija deviņdesmitajos gados.

Sestdien Herātā publiskai apskatei tika izkārti nošautu vīriešu līķi, kurus talibi vainoja cilvēku nolaupīšanā.

"Taliban" amatpersonas nesen apliecināja, ka valstī tiks atsākti nāvessodi un locekļu amputācijas par noziegumiem. Tiesa, vēl tiekot lemts, vai sodīšana notiks publiski kā "Taliban" režīma laikā deviņdesmitajos gados.

Kopš "Taliban" šogad augustā pilnībā pārņēma varu valstī, grupējums ir centies sevi parādīt kā daudz mērenāku un pragmatiskāku kustību, cenšoties panākt starptautisku atzīšanu. Tomēr realitātē daudzas darbības atgādina grupējuma tradīcijas nevis solīto amnestiju un ievērotas cilvēktiesības.

Vēstīts, ka grupējums "Taliban" augustā pilnībā pārņēma varu Afganistānā. Kaujinieki Kabulā iegāja 15. augustā, kad no valsts aizbēga prezidents Ašrafs Gani. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!