Foto: NATO ISAF

Atklātā vēstulē, kas adresēta ASV prezidentam Donaldam Trampam, talibu nemiernieku kustība aicina Savienotās Valstis izvest karaspēku no Afganistānas un pārtraukt klausīties politiskajos "ielikteņos" Kabulā, vēsta aģentūra "Reuters".

Aģentūra norāda, ka Trampa administrācija šobrīd strādā pie reģionālās stratēģijas plāna, kas paredz vēl 4000 ASV karavīru izvietošanu Afganistānā, kā daļu no NATO vadītās koalīcijas.

Šo plānu Baltajā namā vērtē skeptiski, oponentiem iebilstot pret gadiem ilgo ASV armijas intervenci valstī.

"Iepriekšējā pieredze ir parādījusi, ka karavīru sūtīšana uz Afganistānu beigsies vien ar Amerikas militārās un ekonomiskās varenības sagrāvi," pausts talibu rakstītajā vēstulē.

Talibi, kuri cenšas atjaunot islāma likumu, kopš 2001. gada ASV militārās operācijas Afganistānā arvien vardarbīgāk vēršas pret Rietumu atbalstīto valdību, skaidro "Reuters". Paziņojumā Afganistānas valdību talibi sauc par politiskajiem "ielikteņiem", "melojošiem un korumpētiem līderiem", kuri Vašingtonai sniedz pārlieku optimistisku un "rožainu ainu" par situāciju Afganistānā.

"Kara situācija Afganistānā ir daudz sliktāka nekā jūs apjaušat!" minēts vēstulē. Tāpat talibi raksta, ka bailes par civiliedzīvotāju upuriem ir vienīgais faktors, kas viņus attur no Afganistānas lielāko pilsētu sagrābšanas savā kontrolē. Talibi pārmet ģenerāļiem, kuri melo par patieso bojā gājušo un sakropļoto ASV kareivju skaitu Afganistānā.

"Esam pamanījuši, ka mācāties no savu priekšgājēju kļūdām un apsverat pārdomāt stratēģiju par turpmāko rīcību Afganistānā. Daudzi karu alkstoši kongresmeņi un ģenerāļi Afganistānā mudina jūs novilcināt karu, jo viņi vēlas saglabāt savas privilēģijas," rakstīts vēstulē.

ASV atbalsta misijas komandieris Afganistānā ģenerālis Džons Nikolsons ir lūdzis papildus vairākus tūkstošus kareivju, kuri Afganistānā sniegtu padomus afgāņu drošības spēkiem. Karaspēka palikšanu Afganistānā atbalsta arī ASV senators Džons Makeins.

Talibu vēstuli noslēdz atklāsme, ka konfliktu varētu izbeigt ārvalstu kareivju atvilkšana no Afganistānas. "Visi saprot, ka galvenais kara virzītājs ir ārvalstu okupācija. Afgāņiem nav sliktu nodomu attiecībā pret amerikāņiem un citām nācijām, bet mēs protam uzbrukt un sakaut mūsu svētnīcas pārkāpējus," rakstīts talibu vēstulē Trampam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!