Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins svētdien mudināja savu valsti novērst bēgļu pieplūdumu no Afganistānas, norādot, ka talibu kaujinieki var iekļūt valstī, maskējoties par patvēruma meklētājiem, raksta "The Moscow Times".

"Mūsu Rietumu partneri neatlaidīgi izvirza jautājumu par bēgļu ievietošanu Vidusāzijas valstīs pirms vīzu saņemšanas uz ASV vai citām valstīm," Putins sacīja valdošās partijas "Vienotā Krievija" amatpersonu sanāksmē.

"Bet kas ir starp šiem bēgļiem? Kā mēs varam zināt?"

Viņš lēsa, ka "simtiem, pat simtiem tūkstošu vai varbūt pat miljoniem" cilvēku varētu vēlēties bēgt no Afganistānas.

Vairākām Vidusāzijas valstīm ir robeža gan ar Afganistānu, gan Krieviju, kas ļauj valsti sasniegt "kaujiniekiem bēgļu aizsegā", sacīja Kremļa saimnieks.

Putins jau piektdien bija paudis bažas, sakot, ka "teroristi" no Afganistānas varētu ieceļot kaimiņvalstīs, tostarp "bēgļu aizsegā".

Zīmīgi, ka pagājušās nedēļas pirmajā pusē Krievija paziņoja, ka talibu sākotnējie solījumi pēc militārās kontroles nodibināšanas pār Afganistānu uztverami kā "pozitīvs signāls", un pauda atbalstu "iekļaujošam" politiskam dialogam.

"Uzskatu to par pozitīvu signālu, ka talibi Kabulā deklarē un praksē demonstrē savu gatavību respektēt citu viedokli," toreiz izteicās Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. "Mēs atbalstām iekļaujoša nacionālā dialoga uzsākšanu, piedaloties visām Afganistānas politiskajām, etniskajām un reliģiskajām grupām," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!