Foto: Shutterstock

Tallinas pašvaldība nolēmusi piešķirt Ukrainas vārdu laukumam, kas atrodas galvaspilsētas centrā, Lembita parka teritorijā līdzās Igaunijas Ārlietu ministrijai.

"Tallina uzskata, ka ir svarīgi paust atbalstu Ukrainai, kura pašlaik cīnās par mums visiem. Tāpēc esam nolēmuši nosaukt Ukrainas vārdā vietu ar ļoti simbolisku nozīmi, atzīmējot Ukrainas neatlaidīgo pretestību un gatavību aizstāvēt savu neatkarību," ziņu aģentūrai BNS sacījusi galvaspilsētas vicemēre Madle Lipusa. "Tieši līdzās parkam atrodas Ārlietu ministrijas ēka un Islandes laukums, ko varēsim izveidot par vienotu ansambli kopā ar Ukrainas laukumu."

Šo vietu var uzskatīt par simbolisku, jo tās vēsturiskā apbūve tika pilnībā iznīcināta 1944.gada martā Padomju Savienības aviācijas uzlidojumā. Parks tur ierīkots 1953.gadā, bet laukumam līdz šim nav bijis atsevišķa nosaukuma.

Kā pastāstījis vicemērs Vladimirs Svets, jūnija vidū Lembita parkā tiks izveidota saulespuķu dobe, bet pilsētas Vides un komunālās saimniecības departaments sāks laukuma ainaviskā dizaina projektēšanu, "apliecinot cieņu Ukrainas valstij un atjaunojot visu Lembita parku kopumā".

Vienlaikus pašvaldība apšaubījusi iespēju pārdēvēt Tallinas vecpilsētas ielas posmu, kurā atrodas Krievijas vēstniecība, nosaucot to par Brīvās Ukrainas ielu. Petīciju ar aicinājumu pārdēvēt daļu Garās (Pikk) ielas līdz 10.jūnijam parakstījuši 1808 tallinieši.

Kā skaidrojis Tallinas vicemērs Vadims Belobrovcevs, par jauniem ielu un laukumu nosaukumiem lemj pašvaldība, balstoties uz pilsētas toponīmu komisijas atzinumu.

"Tallinas vecpilsēta atrodas UNESCO aizsardzībā - pirmām kārtām kā vienots veselums. Viduslaiku vecpilsēta ir mūsu lepnums, kas atzīta starptautiski, jo vienīgā mūsu reģionā saglabājusies kā šāds vienots veselums. Gadsimtiem senie ielu nosaukumi (..) nebūtu nedz pilnībā, nedz daļēji maināmi ideoloģisku vai politisku apsvērumu dēļ," viņš spriedis, piebilzdams, ka pagaidām par šo ierosinājumu nav savākta pat puse parakstu, kas nepieciešami, lai to iesniegtu izskatīšanai pašvaldībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!