Baltijas valstu aizsardzības ministri un ministriju valsts sekretāri nākamnedēļ Igaunijas galvaspilsētā Tallinā apspriedīs sadarbību, īpašu uzmanību veltot kopējas ieroču un tehnikas apgādes jautājumiem.
Triju valstu aizsardzības ministriju valsts sekretāri tiksies pirmdien, bet Latvijas aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks un Lietuvas aizsardzības ministrs Lins Linkevičs plāno tikties otrdien.

Saskaņā ar Lietuvas Aizsardzības ministrijas sniegto informāciju ministri apspriedīs trīspusējo sadarbību, gatavošanos dalībai NATO un iespējas kopīgi iegādāties bruņojumu un tehniku.

Luiks iepriekš pastāstīja, ka šobrīd Igaunija un Lietuva izstrādā plānu par kopīgu ieroču apgādi.

Igaunija varētu vienoties par pretgaisa aizsardzības sistēmu iegādi kopā ar Lietuvu, sacīja Luiks.

Arī Dānijas piedāvāto grāmatvedības un inventarizācijas sistēmu "Concord", kuru plāno ieviest Igaunijas un Lietuvas aizsardzības spēki, var uzskatīt par kopēju apgādes projektu, piebilda ministrs.

Pēc Luika teiktā, Baltijas valstis jau ir apvienojušas centienus prettanku ieroču modernizācijas jomā. Potenciāla sadarbības sfēra ir arī gaisa telpas uzraudzības radaru iegāde, viņš sacīja.

Igaunija, Latvija un Lietuva arī risina sarunas par kopējas bāzes izveidi Vācijas ziedoto mīnu traleru "Lindau" tehniskajai apkopei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!