Tallinas pašvaldība un mikroprocesoru ražotājs "Intel" parakstījuši sadarbības memorandu, kas palīdzēs īstenot pilotiniciatīvu "Bezvadu Tallina", lai nodrošinātu bezvadu interneta piekļuvi visā pilsētā, informēja "Hill and Knowlton" projektu vadītāja Laura Olhovko.
Sadarbības rezultātā iecerēts arī palielināt iespējas ar e-pakalpojumu palīdzību tiešsaistē kārtot formalitātes, kā arī uzlabot komunikāciju starp pilsētas vadību un Tallinas iedzīvotajiem.

"Intel" un Tallinas pašvaldība meklē iespējas īstenot topošo platjoslas bezvadu standartu "WiMax" (Worldwide Interoperability for Microwave Access). Atšķirībā no "WiFi" tehnoloģijas, kurai ir ļoti ierobežots pārklājums, "WiMax" var nodrošināt ātrus bezvadu savienojumus vietās, kur komunikāciju infrastruktūra ir ierobežota vai arī nepastāv vispār.

Viens "WiMax" raidītājs var apkalpot klientus pat vairāku desmitu kilometru rādiusā, padarot bezvadu interneta piekļuvi plaši pieejamu un cenu ziņā pieņemamu.

LETA jau informēja, ka septembra sākumā Igaunijas tehnoloģiju kompānija "Norby Telecom" atklāja Baltijas valstīs pirmo "WiMax " platjoslas interneta piekļuves punktu nelielā ciematā Tabasalu, kas atrodas netālu no Tallinas.

Kompānija "Norby Telecom" plāno nodrošināt "WiMax" pārklājumu visā Igaunijā, galveno uzsvaru liekot tieši uz lauku rajoniem.

Drīzumā "WiMax" pakalpojumi būs pieejami arī Harku pagasta un Tallinas rietumu daļas iedzīvotājiem. Sākotnēji "WiMax" piekļuves punktus plānots ierīkot vietās, kur šobrīd nav pieejami kabeļinterneta pakalpojumi.

Latvijas Interneta asociācijas izpilddirektors Viesturs Plešs iepriekš prognozēja, ka nākamā gada laikā "WiMax" tehnoloģija radīs savu lietojumu arī Latvijā.

Interesi par šīs tehnoloģijas ieviešanu izrādījuši arī Latvijas uzņēmumi "Unistars", "Telecentrs", "MicroLink Latvia".

Kā ziņots, tiesa nesen noraidīja "Telecentra" prasību apturēt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lēmumu pagarināt "Unistaram" piešķirtās frekvenču lietošanas tiesības "WiMax" standartam piemērotajā 3,5 gigahercu (GHz) un 3,6 GHz diapazonā. Pēc SPRK informācijas, 14 MHz platas frekvenču joslas 3,5 GHz diapazonā piešķirtas arī "Tele2", un "Latvijas Valsts radio un televīzijas centram" (LVRTC), bet 3,6 GHz diapazonā - LVRTC, "MicroLink Latvia" un "Lattelekom".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!