Tallinas tiesa vairākās slepkavībās Igaunijā aizdomās turētajam Krievijas pilsonim Jurijam Ustimenko par aizstāvi tiesā iecēlusi zvērināto advokātu Vello Johansonu.
Tiesas preses sekretārs BNS norādīja, ka advokāts iecelts ar tiesas lēmumu, jo Ustimenko nav personiskā advokāta. Visus tiesājamā aizstāvības izdevumus apmaksās Igaunijas valsts.

Igaunijas Centrālā kriminālpolicija trešdien izvirzīja Ustimenko sākotnējo apsūdzību četrās slepkavībās un divos slepkavības mēģinājumos.

Pēc policijas preses sekretāra teiktā, 21 gadu vecais Ustimenko tiek vainots bruņotā laupīšanā grupā, dokumentu viltošanā un šo viltoto dokumentu izmantošanā, apzinātā īpašuma iznīcināšanā, kā arī aizliegtu sprāgstvielu glabāšanā un izmantošanā.

Policija Ustimenko apsūdz arī sprāgstvielu izgatavošanā, šaujamieroča un munīcijas zādzībā, vairāku cilvēku noslepkavošanā vainu pastiprinošos apstākļos ar mērķi iedzīvoties, kā arī vairākos slepkavību mēģinājumos.

Apsūdzības attiecas uz noziegumiem, kurus, kā uzskata, pastrādājis Ustimenko īsā laikā Igaunijā, proti, uz medību piederumu veikala uzspridzināšanu Tallinas centrā, pārdevējas slepkavību Tartu un smagu miesas bojājumu nodarīšanu citai pārdevējai šajā pašā pilsētā, taksometra vadītāja slepkavību Tallinā, ieroču veikala darbinieka slepkavība Tallinā, inkasatora slepkavību Sillamē un miesas bojājumu nodarīšanu viņa palīgam.

Igaunijas policija neizvirzīja Ustimenko apsūdzību saistībā ar Latvijas policista Aigara Kurpnieka slepkavību, jo ar šo noziegumu nodarbojas Latvijas policija. Turklāt ballistiskās ekspertīzes rezultāti rāda, ka Kurpnieku apšaudes laikā noslepkavojis Ustimenko līdzbiedrs Dmitrijs Medvedevs, kuru dažas minūtes pēc tam nošāva.

Jau vēstīts, ka Valkas tiesībsargājošās iestādes varētu izvirzīt Ustimenko apsūdzību par nelikumīgu ieroču nēsāšanu un nelikumīgu robežas šķērsošanu. Prokuratūrai Ustimenko lietu varētu nodot jau šogad.

Ustimenko noliedz vainu visās slepkavībās un apgalvo, ka tās izdarījis Medvedevs, kurš gāja bojā apšaudē ar Latvijas policistiem.

Pēc izmeklētāju versijas, Ustimenko un Medvedevs dezertējuši no Sanktpēterburgas jūras kara skolas, pēc tam nelegāli šķērsojuši Igaunijas robežu, nokļuvuši Latvijā, no kurienes Ustimenko nu jau vienatnē ticis līdz Lietuvai, šķērsojis Polijas robežu, kur viņu aizturējuši vietējie robežsargi.

Polijas pilsētas Suvalku tiesa atzinusi Ustimenko par vainīgu nelikumīgā robežas šķērsošanā un nelikumīgā ieroča glabāšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!