Tallinas universitātes Katrīnas koledža kopā ar šīs universitātes Karjeras un konsultāciju centru 2010.gada februārī sāka īstenot jaunu igauņu un krievu valodas apgūšanas projektu ar nosaukumu "Valodu tandēms".

Tā būtība ir tāda, ka krievvalodīgie studenti, kuri vēlas papildus apgūt igauņu valodu, un igauņu studenti, kuri vēlas uzlabot krievu valodas zināšanas, tiek apvienoti pāros, lai neformālā gaisotnē runātu abās valodās un līdz ar to mācītu viens otru.

Kā izteicās šī projekta koordinatore Katrīnas koledžā Olga Pastuhova, šādi valodas apgūšanas varianti tiek izmantoti arī citās Eiropas augstskolās.

"Ir patīkami, ka mūsu priekšlikums radis dzīvu atbalsi studentu vidū. Kaut arī pašlaik projekts tiek īstenots kā eksperiments, mums izdevies izveidot 50 tandēmus. Interesi izrādīja gan krievu, gan igauņu studenti. Iemesls varētu būt tāds, ka neformālā saskarsmē valoda tiek uztverta citādi nekā nodarbībās auditorijā, turklāt saieties ar saviem vienaudžiem vienmēr ir patīkami," skaidroja koordinatore.

Veidojot pārus, tiek ņemta vērā studentu specialitāte un kurss. Līdz ar to tiek panākts, ka par saskarsmes tematiem citu starpā var kļūt arī lekciju kursi un projekti attiecīgajā nozarē. Apmācība pārī tiek veidota uz savstarpējības un patstāvības principa: "Viņi paši lemj, kā viņiem mainīt saskarsmes valodas, taču tā vienmēr ir vienlīdzīga apmaiņa. Piemēram, pusstundu viņi runā igauniski, bet pēc tam pusstundu krieviski."

Projekta koordinatori tā dalībniekiem rīkos ievada un nobeiguma seminārus, kuros dos priekšstatu par valodas tandēmu sistēmu, bet pēc tam apkopos rezultātus. Pirmais šāds seminārs notiek pirmdien. Ja šā gada eksperimentālais projekts beigsies veiksmīgi, tā īstenošana turpināsies.

Katrīnas koledža ir viena no Tallinas universitātes struktūrvienībām. Mācības koledžā notiek krievu un igauņu valodā, un tajā pašlaik mācās 100 studentu. Kopš 2009.gada Katrīnas koledža ir Eiropas brīvo mākslu un zinātņu koledžu konsorcija locekle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!