Igaunijas lielākā pasažieru kuģniecības kompānija "Tallink" nenoliedz, ka tā būtu ieinteresēta pirkt Somijas kompāniju "Silja Line", taču vēl nav ieņēmusi stingru nostāju šajā jautājumā, raksta "Aripaev Online".
"Šī ziņa ir interesanta, taču pārāk svaiga, lai ieņemtu kādu skaidru nostāju. "Tallink" analizē norises kuģniecību tirgū, un darbības paplašināšana Baltijas jūras reģionā ir viens no mūsu stratēģiskajiem mērķiem," teica "Tallink Group" finanšu direktors Janeks Stalmeisters. Pēc viņa teiktā, šo stratēģiju apstiprina "Tallink" lielās investīcijas un īpašnieku regulārā atteikšanās saņemt dividendes.

Bermudu salās bāzētā kompānija "Sea Containers", kurai pieder "Silja Line", nolēmusi pārdot grūtībās nonākušo kuģniecības firmu izsolē. Par to kompānija informēja piektdien, tomēr "Silja Line" iespējamo pārdošanas cenu tā vēl nav noteikusi.

"Silja Line" vadība nekomentē, kas varētu būt iespējamais pircējs. "Silja Line" izpilddirektors Anti Pankakoski savā paziņojumā norāda, ka "Silja" tirdzniecības zīme ir spēcīga un galvenie maršruti dod peļņu. Atsakoties no nerentabliem maršrutiem, kompānijai ir labas perspektīvas uzlabot savas darbības rezultātus. "Silja Line" īpatsvars ātrgaitas kuģu satiksmē starp Helsinkiem un Tallinu ir 38%. Tās galvenie maršruti ir Helsinki-Stokholma un Turku-Stokholma/Kapelšēra, kur tās īpatsvars pasažieru pārvadājumos ir attiecīgi 56% un 57%.

Kā kompānijas pārdošanas iemeslu "Sea Containers" minēja mazo peļņu degvielas cenu paaugstināšanās un sīvas konkurences dēļ, kā arī "peļņas samazināšanos no beznodokļu tirdzniecības un Zviedrijas tirgus pārsātinājumu, ko izraisījuši konkurenti".

"Sea Containers" ieguva kompānijas "Silja Oy Ab" akciju kontrolpaketi 1999.gadā un pēc dažiem gadiem nopirka arī pārējās akcijas.

"Sea Containers" trešā ceturkšņa finanšu pārskats gaidāms 10.novembrī, taču grupa paziņoja, ka otrajā ceturksnī "Silja" cietusi 1,3 miljonu dolāru (756 600 latu) zaudējumus salīdzinājumā ar 12,7 miljonu dolāru peļņu tādā pašā 2004.gada saimnieciskās darbības periodā.

2004.gada kompānijas "Sea Containers" apgrozījums sasniedza 1,7 miljardus dolāru, bet tīrie zaudējumi - 5,4 miljonus dolāru.

Līdz ar "Silja Line" kompānijai "Sea Containers" pieder arī automobiļu prāmji, kas kursē starp Franciju un Angliju, un prāmju satiksme starp Ņūdžersiju un Menhetenu. "Sea Containers" sniedz arī kravas vilcienu un viesnīcu pakalpojumus.

"Silja Line" paziņojusi, ka pagaidām tās prāmji turpinās kursēt galvenajos maršrutos starp Somiju un Zviedriju, Somiju un Igauniju, Somiju un Krieviju un Somiju un Vāciju.

"Silja Line" gada pirmajā pusē paziņoja, ka tā īstenos izmaksu samazināšanas programmu, tomēr 2006.gada sākumā tā turpinās modernizēt divus savus lielākos prāmjus.

Šā gada janvārī-jūlijā "Silja Line" īpatsvars pasažieru pārvadājumos maršrutos Helsinki-Stokholma un Turku-Stokholma bija attiecīgi 56% un 57%.

"Sea Containers" paziņojusi, ka no darba tiks atlaisti aptuveni 150 krasta dienestos strādājošie. "Silja Line" flote tiks samazināta no 12 līdz 8 kuģiem.

Kompānijā "Silja Line" nodarbināti aptuveni 3500 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!