Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas galvaspilsētas Damaskas nemierīgajās piepilsētās frontes līniju uzrauga un aizsargā gandrīz pirms gada izveidotā valdības spēku sieviešu bataljona karotājas, vēsta aģentūra AFP.

Republikāniskās gvardes sieviešu desanta bataljonā dien aptuveni 800 daiļā dzimuma pārstāves. Nekad iepriekš Sīrijas armijā sieviešu desantnieču vienības nav bijušas.


Tomēr vienības komandieris majors Ali noliedz, ka sieviešu bataljons formēts lielo zaudējumu dēļ, ko armija cietusi ceturto gadu ilgstošajā karā ar bruņotajiem nemierniekiem, kas vēlas gāzt prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Londonā bāzētā "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" lēš, ka kopš konflikta sākuma 2011. gada pavasarī bojā gājuši vairāk nekā 46 000 valdības spēku karavīru.

"Tiesa, ka šī ir pirmā reize, kad mums ir sieviešu desantnieces. Bet šo lēmumu pieņēma prezidents Bašars al Asads, kurš vēlas veicināt Sīrijas sieviešu lomu un parādīt, ka viņas var būt veiksmīgas visās jomās," paskaidro majors Ali.

Karā ar nemierniekiem, kuru rindās dominē džihādisti un dažādi islāmistu grupējumi, Asada režīms saglabā savu sekulāro ievirzi.

Džobaras rajonā ar ložmetējiem, šautenēm un tankiem

Aģentūras AFP reportieris ar Sīrijas armijas karotājām ticies nemierīgajā Damaskas austrumu rajonā Džobarā.

21 gadu vecā Angama beigusi bakalaura studijas un pievienojusies armijai, kad kādā veikalā savā dzimtajā Hamas provincē ieraudzījusi rekrutēšanas reklāmu.

Foto: AFP/Scanpix

Pēc piecus mēnešus ilgām apmācībām Jūras akadēmijā Žeblā viņa nosūtīta uz galvaspilsētu.

"Mani trīs brāļi ir karavīri, un man ir māsa, kas arī vēlas pievienoties," viņa stāsta. Angamas kaujas ierocis ir smagais ložmetējs "Duška" [DŠK – Degaterjova-Špagina lielkalibra].

Savukārt 20 gadus vecā seržante Rima un 21 gadu vecā virsseržante Samara ir vienības labākās snaiperes. Viņas, gaidot savu upuri, šaušanas sektoru vēro caur Krievijas ražojuma snaiperu šautenes SV-98 tēmekli.

Foto: AFP/Scanpix

Lai gan pa caurumu ēkas sienā paveras postaža – drupas un sadegušas automašīnas – bez dzīvības pazīmēm, priekšstats var būt maldīgs. Zem drupām mezglojas tuneļi un briesmas draud no katra stūra, raksturo korespondents.

Ēka, kurā izvietojušās snaiperes, atrodas mazāk nekā 200 metru attālumā no nemiernieku pozīcijām. Šo frontes sektoru pilnībā aizsargā sieviešu vienība.

Rimas rekords esot 11 nogalināti pretinieki vienā dienā. "Komandieris man deva sertifikātu, līdzīgi kā skolā," viņa norāda. "Parasti trāpu trīs vai četriem mērķiem dienā. Ja godīgi, es varu sākt raudāt, ja netrāpu kaujiniekam," papildina jauniete. Tikmēr Samaras rekords esot septiņi letāli trāpījumi dienā.

No citas pozīcijas šajā paša ēkā uguni pa 500 metrus tālāk esošu ēku ar B-10 bezatsitiena šauteni atklāj Zeinaba. Šis 52 milimetru kalibra ierocis parasti tiek uzstādīts uz statīva vai riteņiem.

21 gadu vecā meitene stāsta, ka pabeigusi studijas augstskolā un pieteikusies armijā. Ģimene viņas lēmumu atbalstījusi. Pēc trīs mēnešu intensīvām apmācībām viņa nonākusi vienībā.

"Snaiperis ar vienu šāvienu nogalina vienu personu. Bet, kad es trāpu mājai ar B-10, es varu būt droša, ka ikviens tur ir nogalināts," jaudīgā ieroča izvēli pamato Zeinaba.

Foto: AFP/Scanpix

Ēkas ārpusē, saceļot putekļu mākoni, tankā garām pabrauc 19 gadus vecā Samara un divas viņas cīņu biedres. "Vairākas sievietes ir iemācījušās to vadīt," norāda Samara. "Tas sver 43 tonnas, bet es sev teicu: "Kāpēc ne? Tas bija ļoti grūti, bet mums izdevās."," stāsta Samara.

Sīrijas pilsoņu karš turpinās kopš 2011. gada pavasara. Tas sākās kā miermīlīgas demonstrācijas pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Nemierniekus, kas vēlas gāzt valdību, atbalsta Rietumi, savukārt Damaska var paļauties uz Maskavas atbalstu.

Tikmēr sarežģījumus un Rietumu bažas izraisa fakts, ka nemiernieku rindās lielu ietekmi ir guvuši radikālie islāmistu kaujinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!