Tasmānijas jeb somainais velns iekļauts Austrālijas apdraudēto dzīvnieku sarakstā, jo šiem dzīvniekiem vēža izplatības dēļ 10-20 gadu laikā draud izmiršana.

Nāvējošais galvas vēzis samazinājis šo tikai Tasmānijas salā dzīvojošo zvēru skaitu par 60%.

Tasmānijas velnus apdraudošais galvas vēzis izplatās tieši starp dzīvniekiem, galvenokārt caur kodumu brūcēm zvēru savstarpējās cīņās par barību un partneriem.

"Slimība, ar ko mēs cīnāmies, ir viena no nedaudzajām vēža formām, kas izplatās tiešu kontaktu rezultātā. Daudzos veidos tā ir pretrunā ar tam, ko mēs zinām par vēzi," skaidroja Tasmānijas pamatindustriju ministrs Deivids Levelins.

Pirmo reizi slimība somainajiem velniem novērota 1996.gadā, un kopš tā laika šo dzīvnieku skaits samazinājies par 64%.

Salas ziemeļaustrumos, kur manīti pirmie slimie dzīvnieki, Tasmānijas velnu izplatība līdz 2005. gadam samazinājusies par 95%.

Levelins piebilda, ka dažiem somainajiem velniem salas rietumos izstrādājušās antivielas pret šo vēzi, radot cerības sugas izdzīvošanai.

Tasmānijas velnu iekļaušana aizsargāto dzīvnieku sarakstā ļauj iegūt lielāku federālo finansējumu šīs sugas saglabāšanas centieniem.

Austrālijas un Tasmānijas valdības jau ir paudušas atbalstu programmai nodalīt veselīgas somaino velnu populācijas, kuras nav bijušas pakļautas galvas vēzim.

"Mēs esam apņēmušies atrast atbildi un glābt Tasmānijas velnu tasmāniešiem un pasaulei," sacīja Levelins.

Neparastais Tasmānijas jeb somainais velns (Sarcophilus harrisii) līdzinās ir nelielam atlētiskam sunim.

Par velnu dzīvnieku nosauca Austrālijā iebraukušie eiropiešu kolonisti tā stindzinoši šausmīgā kliedziena un kareivīgās uzvedības dēļ. Viņa reputāciju vēl papildina viens no spēcīgākajiem sakodieniem dzīvnieku pasaulē.

Tas ir pasaulē lielākais somainais gaļēdājs un dzīvo vairs tikai Tasmānijas salā. Kontinentālajā Austrālijā tas izmira ap 14.gadsimtu, jo tos medīja dingo un pamatiedzīvotāji.

Arī Tasmānijas salā velns XX gadsimta sākumā bija tuvu iznīcības slieksnim, jo dzīvnieku aktīvi medīja sakarā ar draudiem aitām. 1941. gadā Tasmānijas velns tika iekļauts aizsargājamo dzīvnieku kategorijā, ļaujot tā populācijai pamazām atjaunoties.

Pēc Tasmānijas amatpersonu un vides aizsardzības dienestu aprēķiniem, salā atlikuši vismaz 20 000 somaino velnu.

Source

LETA
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form

Komentāri
komentēt kā anonīms lietotājs
Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem
Lasīt komentārus Lasīt komentārus