Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Dažas stundas pirms gājiena oficiālā sākuma, kas bija ieplānots pirmdienas vakarā, nevalstiskā organizācija "Tbilisi praids" atteikusies no seksuālo minoritāšu pasākuma rīkošanas Gruzijas galvaspilsētā, vēsta portāls "Meduza".

Gruzijā akcijas "Cieņas nedēļa" ietvaros pirmdien, 5. jūlijā, paredzētais "Cieņas gājiens" LGBT kopienas atbalstam ar lozungu "Nāc ārā uz solidaritāti" bija izsludināts jau mēneša sākumā. Tomēr vairākas stundas pirms tā sākuma pulcēšanās vietā ieradās simtiem pret seksuālajām minoritātēm noskaņoti cilvēki.

Pēc Gruzijas baznīcas patriarhāta aicinājuma ieradušies ļaudis uzbruka žurnālistiem, apsūdzot viņus par "geju propagandu". Žurnālisti saņēma pudeļu un akmeņu šalti, kā rezultātā Gruzijas TV Pirmā kanāla operators ar gūtajiem ievainojumiem nogādāts slimnīcā. Pārējos žurnālistus palīdzēja evakuēt policija.

Nikno homofobu pūlis tad devās uz "Tbilisi praida" biroju, kur iekšā tiem iekļūt neļāva policija. Taču dažiem LGBT pretiniekiem izdevās uzlīst uz balkona un noraut tur izkārtos varavīksnes karogus, kas tika saplēsti gabalos un sadedzināti.

Pēc šīm naidīgajām darbībām "Tbilisi praids" paziņoja par gājiena atcelšanu, pilsētā notiekošo raksturojot kā "pasludinātu karu pret pilsonisko sabiedrību, demokrātiskajām vērtībām un valsts eiropeisko kursu".

"Ņemot vērā šodienas notikumus, mēs neceram, ka Iekšlietu ministrija adekvāti pildīs savus pienākumus, jo redzam, ka viņi nereaģē uz vardarbības faktiem, kas notiek viņu acu priekšā, bet ir milzīgs neiecietības vilnis, ko mēs tagad novērojam un ko iedvesmo un atbalsta valdība un patriarhija," teikts paziņojumā.

"Mēs nevaram iziet uz ielas, kas pilna ar nežēlīgiem valdības, patriarhijas un prokrievisko spēku atbalstītiem cilvēkiem, un pakļaut briesmām cilvēku dzīvības," paskaidro gājiena organizatori.

Iepriekš Gruzijas Iekšlietu ministrija aicināja LGBT aktīvistus atteikties no "Cieņas gājiena" drošības risku dēļ.

Par uzbrukumu žurnālistiem ierosināta krimināllieta. Arī baznīca nosodījusi vardarbību pret preses pārstāvjiem un aicina geju pretiniekiem protestēt miermīlīgi un bez vardarbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!