Tbilisi pirmdien notiek Gruzijas Neatkarības dienai veltīta militārā parāde, ziņo radiostacija "Eho Moskvi". Oficiālās svinības notiek Rustaveli prospektā. Parādē piedalās aptuveni 3000 Gruzijas armijas karavīru un rezervistu. Varas iestādes nolēmušas šoreiz neizmantot smago tehniku un lidaparātus.

Vienlaikus protesta akciju rīko opozīcija, kas nepiekrīt oficiālajiem parlamenta vēlēšanu rezultātiem. Apvienotā opozīcija pulcējas pie Sporta pils. Iepriekš opozīcijas līderi tika paziņojuši, ka mītiņa dalībnieki paši izlems, vai doties uz Rustaveli prospektu, kur notiek parāde. Kā izteicās pasākuma organizētāji, mītiņa dalībnieki negatavojas sākt konfrontāciju ar karavīriem. Ja tiks pieņemts lēmums virzīties uz to pusi, tā būs "mierīga akcija, lai demonstrētu visai pasaulei Gruzijas tautas protestu pret varas iestāžu vēlēšanu falsificēšanas politiku".

Saskaņā ar parlamenta vēlēšanu rezultātiem valdošā partija "Nacionālā kustība" ieguvusi konstitucionālo vairākumu Gruzijas parlamentā - aptuveni 120 mandātu. Jaunajā Gruzijas parlamentā ir 150 deputātu vietas. 75 deputāti tika ievēlēti pēc proporcionālās, bet otri 75 - pēc mažoritārās sistēmas. Valdošās partijas kandidāti uzvarēja vēlēšanās gandrīz visos mažoritārajos apgabalos, atdodot saviem oponentiem tikai četrus mandātus - divus Apvienotajai opozīcijai un divus Republikāņu partijai.

Pēc proporcionālās sistēmas "Nacionālā kustība" ieguva aptuveni 60% vēlētāju balsu, bet Apvienotā opozīcija - aptuveni 17%. Parlamentā iekļuvušas vēl divas partijas - Kristīgi demokrātiskā kustība un Leiboristu partija.

Republikāņu partija nespēja pārvarēt 5% barjeru. Visām pārējām partijām neizdevās iegūt vairāk par 1% vēlētāju balsu. Vēlēšanās piedalījās kopskaitā deviņas partijas un trīs bloki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!