Foto: AFP/Scanpix
Divi līdz trīs tūkstoši cilvēku svētdien turpina protesta akciju Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi pie valsts televīzijas ēkas, pieprasot valsts vadības atkāpšanos un ārkārtas prezidenta un parlamenta vēlēšanas. Par atbalstu akciju rīkotājiem Gruzijas Tautas sapulcei paziņojuši arī citi politiskie spēki.

No rīta, kad mītiņa norises vietā bija pulcējušies aptuveni 30 līdz 40 cilvēki, izcēlās sadursmes ar policiju. Pēc mītiņa rīkotāju teiktā, ar stekiem un vairogiem bruņoti policisti mēģināja izdzenāt sapulcējušos, izmantojot gumijas lodes un asaru gāzi. Vairāki cilvēki, tostarp kāda sieviete, guvuši ievainojumus. Savukārt Gruzijas Iekšlietu ministrija ziņo par protestētāju uzbrukumu policistiem.


Akcijas organizētāji Gruzijas Tautas sapulces līderi informē, ka dienā nezināmu cilvēku grupa uzbrukusi mītiņa dalībniekiem. Bijušais drošības ministrs Iraklija Batiašvili un bijusī parlamenta spīkere Nino Burdžanidze stāsta, ka izcēlies kautiņš, mītiņotāji aktīvi pretojušies un piespieduši uzbrucējus bēgt. Opozīcijas līderi uzskata, ka incidents tika organizēts, lai iebiedētu sapulcējušos protestētājus.

Burdžanidze arī paziņoja, ka Gruzijā "faktiski ir sākusies revolūcija". Pēc viņas vārdiem, "Tautas sapulce iestājas par nevardarbīgu cīņu, lai panāktu valsts vadītāju atkāpšanos un ārkārtas parlamenta un prezidenta vēlēšanas". "Taču vara ar savām metodēm, aizturot opozicionārus un vardarbīgi izturoties pret protesta akciju dalībniekiem, pati ir sākusi revolūciju, varas iestādes piespiež mūs aizstāvēties," sacīja opozīcijas līdere.

Viņa uzskata, ka "pašlaik izšķiras Gruzijas liktenis". "Mēs gribam panākt mierīgu varas maiņu vēlēšanu ceļā. Ja tas neizdosies, pašlaik pie varas esošie vēl ilgi saglabās pozīcijas un turpinās savu neoboļševistisko politiku," sacīja Burdžanidze.

Opozicionāri arī paziņojuši, ka 25.maijs būs pēdējā Saakašvili valdīšanas diena. Šajā dienā Gruzijā sola atgriezties trimdā dzīvojošais Gruzijas opozīcijas politiķis, bijušais aizsardzības ministrs Iraklijs Okruašvili, kurš ir apsūdzēts korupcijā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā. Savukārt Iekšlietu ministrija jau brīdinājusi, ka Okruašvili tiks nekavējoties aizturēts, ja spers soli pāri valsts robežai.

Tautas sapulces mītiņam pievienojušies arī citu politisko spēku līderi. Sapulcējušos svētdien uzrunāja bijušais prezidenta Mihaila Saakašvili pretinieks 2008.gada prezidenta vēlēšanās, viens no Gruzīnu partijas līderiem Levans Gačečiladze, partijas "Brīvā Gruzija" vadītājs Kaha Kukava un vairāki pazīstami sabiedrisko organizāciju līderi un kultūras darbinieki.

Runātāji norādīja, ka "valdošā vara ar savu politiku ir ievedusi valsti strupceļā" un aicināja Saakašvili atkāpties un rīkot ārkārtas vēlēšanas. Tautas sapulces priekšsēdētāja, pieckārtējā pasaules čempione šahā Nonna Gaprindašvili paziņoja, ka "Gruzijas tauta vēlas pārmaiņas, vēlas mierīgu varas maiņu un taisnīgumu".

Protesta akcijas Tbilisi un citviet Gruzijā trupinās jau otro dienu. Sestdien Tbilisi pulcējās aptuveni 10 līdz 15 tūkstoši protestētāju, bet Batumi – divi līdz trīs tūkstoši. Viņi prasa prezidenta atkāpšanos un ārkārtas vēlēšanas.

Savukārt valdošās varas pārstāvji paziņojuši, ka Saakašvili "bauda iedzīvotāju vairākuma atbalstu un negrasās atkāpties līdz sava pilnvaru termiņa beigām [2013.gada oktobrī]. Opozicionāriem neizdošoties piespiest prezidentu atkāpties, uzsver varas iestāžu pārstāvji.

Gruzijas iekšlietu ministrija informē, ka sestdien un naktī uz svētdienu aizturēti vairāk kā desmit protestētāju, kas uzvedušies huligāniski, savukārt opozīcijas līderi vēsta par simtiem aizturēto un sadursmēs cietušiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!