Bojā gājušo karavīru ziņā Burjatija ierindojas otrajā vietā starp Krievijas reģioniem. Bēres notiek gandrīz katru dienu. Ulanudē izvadīšana notiek no sporta kompleksa "Lukodrom". Ēkas otrā pusē bērni trenējas loka šaušanā. "Lukodrom" uzbūvēts pirms gada. Dzelteno jumtu un ar zili baltām flīzītēm apdarināto fasādi var pamanīt jau iztālēm – uz šķību koka baraku un āra tualešu fona. Šis ir galvenais republikas loka šaušanas – nacionālā sporta veida, kas ļoti populārs Burjatijā, – centrs. Te trenējas bērni, uz sacensībām sabrauc sportisti no rajoniem un citām pilsētām. Kopš marta sākuma "Lukodrom" galvenajā zālē tiek rīkota Ukrainā bojā gājušo karavīru izvadīšana.

Bērni visu šo laiku turpina trenēties – aiz sienas, blakus korpusā. Ieeja treniņu zālēs ir vien dažus metrus no durvīm, pa kurām iznes zārkus."Vecākiem nepatīk, ka sporta komplekss pārvērties par bēru namu," stāsta Tatjana, kuras dēls te trenējas loka šaušanā. "Līķu smaka nesen parādījās arī tur, kur trenējas bērni. Te viss ož pēc miroņiem." 

"Jūsējais vismaz ir vesels. Mums tikai galva un plaukstas"  

"Lukodrom" atrodas pie ceļa, iebraukšanu no šosejas bloķējuši ceļu policisti. Pie ieejas ēkā policistu nav, bet pēc divām dienām viņi būs arī te. Uz bērēm atnākušos sagaida mērijas darbinieki, kas atbildīgi par ceremoniju. Vaicā: "No kā atnācāt atvadīties?" Vietējie mediji rakstīja, ka 28. martā "Lukodrom" notiks viena karavīra – Naidala Cirenova – izvadīšana. Taču norādītajā laikā sporta kompleksā atradās četri zārki. Pie tiem nav ne plāksnītes, ne fotogrāfijas. Mērijas darbinieces skaidro, kas kurā zārkā guļ.

Pirmajā – 24 gadus vecais Naidals Cirenovs, skolas "Jautro un atjautīgo kluba" komandas kapteinis, balvas "2016. gada skolēns" ieguvējs. Dienēja kā kara feldšeris. Mirušajam Naidalam rokas sakrustotas uz krūtīm virs formastērpa virsjakas. Viena roka – apsaitēta.

Otrajā – 35 gadus vecais Bulats Odojevs. Viņš dienēja 5. tanku brigādē, palicēju vidū – meita un sieva gaidībās. "Visi viņam prasīja, kādēļ brauc. Bet viņš atbildēja: "Kā gan večus pametīšu?"" stāsta Bulata brālēna sieva Olga.

Trešajā – 38 gadus vecais Žargals Dašijevs. Tēvu un vīru zaudējušas divas meitas un sieva grūtniece.

Ceturtajā – 20 gadu vecais Vladislavs Korokins, kurš auga bērnunamā, līdz viņu pieņēma audžuģimene.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!