Bijušās Lielbritānijas premjerministres Mārgaretas Tečeres statujai Ģildes nama mākslas galerijā kāds vīrietis trešdien nocirtis galvu, ziņo policija.
2,6 metrus augstā marmora statuja, kas tika atklāta šā gada maijā un bija paredzēta novietošanai Lielbritānijas parlamenta apakšnamā, tika sadauzīta, kad kāds vīrietis ienāca galerijā un ar tērauda stieni nolauza tai galvu.

Policija izvirzījusi apsūdzību 37 gadus vecajam Polam Kelleheram no Londonas rietumdaļas un ceturtdien viņš stāsies tiesas priekšā.

"Dzelzs lēdija", kas 80.gados polarizēja britu politiku ar radikālu labējā spārna politiku, savulaik uzslavēja tēlnieka Nīla Simonsa darbu, nosaucot to par "brīnišķīgu" un īpaši priecājoties par to, ka tajā iekļauta viņas "pazīšanas zīme" - pamatīga lieluma rokassoma. Viņas pārstāvis teica, ka 76 gadus vecā bijusī premjerministre, kas veselības stāvokļa dēļ reti parādās sabiedrībā, atteikusies komentēt šo incidentu.

Ģildes nama mākslas galerijas pārstāvis teica, ka sadauzītā statuja nekavējoties izņemta no ekspozīcijas. Lēmums par tās turpmāko likteni tiks pieņemts, kad to būs apskatījis tēlnieks Simonss.

Divas tonnas smago Tečeres statuju bija paredzēts novietot apakšnamā, bet parlamenta noteikumi paredz, ka to drīkstēs pievienot pārējo bijušo līderu statujām ne ātrāk kā piecus gadus pēc Mārgaretas Tečeres nāves.

Londonas Sitijas lordmērs Maikls Olivers teica: "Lai kādi būtu uzskati par baroneses Tečeres politiku, viņa ir unikāla un svarīga mūsu valsts visjaunāko laiku vēstures daļa."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!