Foto: AFP/Scanpix

Irānas policija Teherānā vairs neaizturēs sievietes, kuras apģērba izvēlē nav ievērojušas islāma ģērbšanās kodeksu, kas tika ieviests Irānā pēc 1979.gada revolūcijas.

Laikraksts "Sharq" ceturtdien citēja Irānas galvaspilsētas policijas priekšnieka sacīto, ka "tās, kuras neievēro islāma ģērbšanās kodeksu, vairs netiks aizturētas." Viņu lietas arī netiks nodotas tiesai.

Pusoficiālā ziņu aģentūra "Tasnim" vēsta, ka tā vietā sievietēm, kas pārkāpušas noteikumus, būs obligāti jāapmeklē policijas organizētas lekcijas. Taču gadījumos, ja noteikumi būs pārkāpti atkārtoti, viņu lietas tiks nodotas tiesai.

Jaunās un liberālāk domājošās Irānas sievietes jau sen cenšas paplašināt robežas, kas iegrožo apģērba izvēli. Viņas valkā vaļīgus galvas lakatus, kas pilnībā nenosedz matus, un lako nagus, par ko izpelnās kritiku konservatīvi noskaņotajos sabiedrības slāņos.

1979.gada revolūcijas laikā tika gāzts šahs Muhameds Reza Pehlevi, kurš bija ASV galvenais sabiedrotais šajā reģionā, un izveidota reliģiska valsts.

Taču kopš Irānā pie varas nācis mēreni noskaņotais prezidents Hasans Ruhani, islāma loma valsts politikā, kā arī sabiedriskajā dzīvē un kultūrā ir nedaudz mazinājusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!