Foto: morgueFile
Bulgārijas vienīgajā atomelektrostacijā (AES) Kozlodujā sestdienas rītā uz laiku slēgts viens no diviem reaktoriem, jo radās problēmas ar tā turboģeneratoru, tomēr radioaktivitātes līmeņa pieaugums nav konstatēts, teikts AES izplatītajā paziņojumā.

Paziņojumā skaidrots, ka reaktors, kura jauda ir 1000 megavati, tika apturēts, jo radās problēmas ar turboģeneratora aizsardzības sistēmu.

Plānots līdz dienas beigām reaktora darbību atjaunot.

Kozlodujas AES divi reaktori, no kuriem katra jauda ir 1000 megavati, saražo 30% no valstī patērētās elektroenerģijas.

Drošības apsvērumu dēļ atbilstoši ES pievienošanās līgumam Bulgārijas vienīgajā AES Kozlodujā 2002.gadā tika apstādināti divi un 2006.gada beigās – vēl divi reaktori, kaut gan abiem 2006.gadā slēgtajiem reaktoriem darbības licence bija izsniegta attiecīgi līdz 2011. un 2013.gadam. Pašlaik Kozlodujā turpina darboties divi jaunāka gadagājuma reaktori.

Lai kompensētu zaudētās jaudas, Bulgārija plānoja būvēt 2000 megavatu AES Belenē valsts ziemeļos. Šā projekta īstenošana iesākās jau 1987.gadā, taču vēlāk tika apturēta, jo spiedienu izdarīja vides aizstāvji, norādot, ka jaunā AES tiek būvēta seismiski aktīvā zonā. Projekta realizācija atsākās 2005.gadā, kad kļuva zināms, ka četri no sešiem reaktoriem Kozlodujas AES ir jāslēdz drošības apsvērumu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!