Teksasas un Ohaio štatos otrdien notiek demokrātu un republikāņu priekšvēlēšanas.
Abiem demokrātu pretendentiem izvirzīšanai uz ASV prezidenta vēlēšanām izredzes gūt uzvaru ir līdzīgas, liecina pirmdien publicētie aģentūras "Reuters", televīzijas kanāla SPAN un laikraksta "Houston Chronicle" aptaujas rezultāti.

Hilarijai Klintonei, kas cenšas atgūties pēc 11 uzvarām, kuras pēc kārtas guvis Baraks Obama, izmisīgi nepieciešama uzvara abās lielajās pavalstīs, lai viņai saglabātos reālas cerības stāties pretī republikāņu kandidātam novembrī gaidāmajās vēlēšanās.

Lai gan aptauja liecina, ka Ilinoisas senatoram Obamam gan Ohaio, gan Teksasā ir neliels pārsvars pār viņa Ņujorkas kolēģi, šis pārsvars nepārsniedz pieļaujamās kļūdas robežu - četrus procentpunktus.

Teksasā Obama var cerēt uz 47% demokrātu atbalstītāju balsu, kamēr Klintonei priekšroku dod 44%, lai gan dienas laikā Klintones atbalstītāju skaits pieaudzis par vienu procentpunktu, liecina sabiedriskās domas pētniecības "Zogby International" veiktā aptauja.

Savukārt Ohaio katru no demokrātu pretendentiem attiecīgi atbalsta 47% un 45% vēlētāju. Vēl tikai svētdien Klintonei bija viena procentpunkta pārsvars.

Pēdējo divu nedēļu laikā Obamam abos štatos izdevās likvidēt bijušās pirmās lēdijas ievērojamo pārsvaru, taču kampaņas noslēgumā neviens no viņiem nav spējis iegūt manāmu izrāvienu.

Tikmēr republikāņu favorītu Džobu Makeinu abās pavalstīs, šķiet, gaida vieglas uzvaras. Makeina pārsvars pār viņa pēdējo vērā ņemamo sāncensi - bijušo Arkanzasas gubernatoru Maiku Hakabī - gan Ohaio, gan Teksasā sasniedz divciparu skaitli.

Makeins virzās arvien tuvāk mērķim, lai kļūtu par republikāņu kandidātu 4. novembra vēlēšanās un jau nodrošinājis savam sāncensim praktiski nesasniedzamu nacionālā konventa delegātu skaitu.

Arī Teksasā un Ohaio saglabājušās iepriekš vērojamās tendences abu demokrātu pretendentu atbalstītāju sociālajā struktūrā. Kamēr Klintoni atbalsta sievietes, gados vecākie vēlētāji, tradicionālie demokrātu piekritēji un spāniski runājošie, tikmēr Obama var cerēt uz vīriešiem, melnādainajiem, gados jaunākajiem un neatkarīgajiem vēlētājiem.

Klintones popularitāte Ohaio ir nedaudz lielāka to vēlētāju vidū, kas savu izvēli izdarījuši pēdējā brīdī. Tas varētu liecināt, ka Obama, iespējams, zaudējis tempu, pateicoties bijušās pirmās lēdijas pēdējo dienu uzbrukumiem, apšaubot sāncenša spējas kļūt par ASV bruņoto spēku virspavēlnieku.

Dienu pirms priekšvēlēšanām gan Teksasā, gan Ohaio seši procenti demokrātu vēl nebija izlēmuši par ko balsot.

Tikmēr Arizonas senatora Makeina atbalstītāju skaits Ohaio sasniedz 61%, kamēr par Hakabī gatavi balsot 28%, bet Teksasā abus republikāņu pretendentus attiecīgi atbalsta 53% un 33%.

Trešais republikāņu kandidāts, kas vēl nav atteicies no cīņas, - Pārstāvju palātas loceklis no Teksasas Rons Pols - savā dzimtajā štatā var cerēt uz sešiem procentiem balsu, bet Ohaio - uz pieciem.

Makeins ir vadībā praktiski visās sociālajās grupās un visos abu štatu reģionos. Ohaio viņš ir populārākais pretendents pat to vidū, kas paši sevi uzskata par ļoti konservatīviem, lai gan Teksasā šīs vēlētāju kategorijas vidū joprojām favorīts ir Hakabī.

Daļu konservatīvo neapmierina Makeina savulaik paustais viedoklis imigrācijas, nodokļu samazināšanas un vēlēšanu kampaņas finansēšanas reformas jautājumos.

Aptauja veikta laikā no piektdienas līdz svētdienai, un tās laikā Ohaio intervēts 761 domājamais demokrātu priekšvēlēšanu dalībnieks, bet Teksasā - 748. Attiecīgi abās pavalstīs veikto aptauju kļūdas robeža ir 3,6 un 3,7 procentpunkti. Ohaio intervēti 675 republikāņu atbalstītāji, bet Teksasā - 628, kļūdas robežai attiecīgi sasniedzot 3,9 un četrus procentpunktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!