Foto: Reuters/Scanpix
Sīrijas pilsētā Homsā ceturtdien turpinās asiņainas ielu kaujas, un valdība cīņā pret bruņotajiem opozīcijas grupējumiem pirmo reizi izmantojusi kaujas helikopterus, informē Krievijas ziņu aģentūra "Itar Tass", atsaucoties uz arābu telekanāla "Al Jazeera" ziņoto.

Sīrijas oficiālās iestādes šo informāciju neapstiprina. Sīrijas valsts televīzija, saskaņā ar "Itar Tass" ziņoto, informē, ka "bruņotie kaujinieki" ar mīnmetējiem apšauda valdības armijas pozīcijas, valsts iestādes un dzīvojamās mājas. Apšaudē gājuši bojā gan karavīri, gan civiliedzīvotāji.

Kā norāda "Itar Tass", kopš sestdienas, kad sākās Homsas apšaude, gājuši bojā aptuveni 400 cilvēku, ir daudz ievainoto, tostarp arī bērni. Savukārt "Al Jazeera", atsaucoties uz vietējiem iedzīvotājiem, vēsta, ka gājuši bojā ne mazāk kā 560 cilvēki, tostarp 40 – ceturtdienas kaujās. Uzbrukumam pakļautajās pilsētas daļās sabrukušas daudzas ēkas, taču spēcīgās apšaudes dēļ nav iespējams organizēt glābšanas darbus.

"Itar Tass" vēsta, ka cīņas ar "bruņotajiem kaujiniekiem" notiek arī daudzviet citur valstī. Specvienībām izdevies ieņemt nemiernieku kontrolētās Māratnāmanas un Hanšeihonas pilsētas Sīrijas ziemeļos. Kaujas ar Sīrijas Brīvības armiju notiek Elkuseirā pie Libānas robežas un vairākās apdzīvotās vietās dienvidu provincē Derāa pie robežas ar Jordāniju, informē Krievijas ziņu aģentūra. Bruņoti kaujinieku grupējumi parādījušies arī Deirezzornas provincē pie Eifratas. Tur valdības spēki ielenkuši nemiernieku bāzi Elkurīnā, informē aģentūra.

Arī valsts galvaspilsētas Damaskas apkārtnē vēl neesot izdevies likvidēt visus sacelšanās punktus, atzīst "Itar Tass". Kaujas turpinās kūrortu Zabadanijas un Madaijas apkārtnē 45 kilometrus no pilsētas, un Elabadā.

Arī pašā galvaspilsētā ceturtdien izcēlušies nemieri – valdības spēki izklīdinājuši demonstrāciju Damaskas rietumu daļā. Ziņu par aizturētajiem un cietušajiem nav, ziņo telekanāls "Al Jazeera".

Situācija Sīrijā ir būtiski saasinājusies, kopš sestdien Sīrijas armijas tanku un artilērijas apšaudē valsts trešajā lielākajā pilsētā Homsā tika nogalināti vairāk nekā 260 cilvēki.

Sestdien Krievija un Ķīna izmantoja savas veto tiesības Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomē un bloķēja padomes rezolūcijas projektu asinsizliešanas Sīrijā apturēšanai.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) janvāra beigās atzina, ka vairs nespēj izsekot Sīrijas nemieros bojāgājušo skaitam, bet pirms tam aprēķināja, ka tas pārsniedz 5400 cilvēku. Saskaņā ar organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem bojāgājušo skaits ir apmēram 6000

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!