Foto: AFP/Scanpix
Deraas pilsētā Sīrijas dienvidos otrdien nogalināti vismaz 39 cilvēki un vairāk nekā 70 guvuši ievainojumus, informē telekanāls "Al Jazeera".

No Deraas apkaimes ciemiem tiek ziņots, ka pilsētā pirmdien un otrdien bijusi dzirdama artilērijas kanonāde.

Iepriekš cilvēktiesību organizāciju pārstāvji ziņoja, ka kopš sestdienas Sīrijā nogalināti 150 protestētāji, kuri pieprasa prezidenta Bašara Asada atkāpšanos.

Damaska ziņo, ka karaspēks Deraā ievests pēc "iedzīvotāju lūguma, lai pasargātu no bruņotām teroristu bandām".

Fotoreportāžās no pilsētas redzams, ka karavīriem un tankiem pretim stājas cilvēki, kas bruņojušies ar akmeņiem. Redzami ievainotie un bojāgājušie, kas krituši no lodēm.


Kā ziņots, Sīrijas armija pirmdien sākusi uzbrukumu dienvidu pilsētai Derai, kurā ir aktīvākie protestētāji pret pastāvošo varu. Vēlāk armija iegājusi pilsētā un apšaudēs nogalinājusi vismaz 25 cilvēkus, vēsta BBC.

Pēc aculiecinieku teiktā, pilsētā ienākuši tanki, aiz kuriem sekoja bruņotas kājnieku grupas. Tiek lēsts, ka kopumā pilsētā ienākuši aptuveni 5000 karavīru.

Citi avoti ziņo, ka Sīrijas karaspēks sācis apšaudi, pilsētā esot daudz bojā gājušo. Daudzi protestētāji tiek apšaudīti no jumtiem, uz kuriem izvietojušies snaiperi. Pēc armijas ienākšanas pilsētā, bojāgājušo ķermeņi tiekot no ielām aizvākti. Kā norāda vietējie iedzīvotāji, tādējādi Sīrijas oficiālās iestādes cenšas slēpt patieso upuru skaitu.

Pēc neapstiprinātām ziņām, Sīrijas armija nogalinājusi vismaz 25 cilvēkus, taču tos nav iespējams no ielām izvākt, jo snaiperi visu laiku veic apšaudi.

Jau vēstīts, ka nemieri Sīrijā izcēlās marta vidū pēc tam, kad Jordānijas pierobežas pilsēta Derā tika arestēta skolēnu grupa, kas rakstījusi pret valdību vērstos saukļus uz ēku sienām. Vēlāk nemieri izplatījušies vairākās pilsētās un arī galvaspilsētā, cilvēki sākuši pieprasīt režīma reformu un Sīrijas prezidenta Bašara Asada atkāpšanos.

Sadursmēs pēc dažādam aplēsēm kopumā jau gājuši bojā aptuveni 2000 cilvēku.

Sīrijas varas iestādes sākotnēji nemierus skaidrojušas ar "ārvalstu sazvērestību" ar mērķi graut Sīrijas nacionālo vienotību. Taču vēlāk varas pārstāvji paziņojuši par plāniem īstenot plašas politiskās un ekonomiskās reformas. Pagājušajā nedēļā tika atcelts ārkārtas stāvoklis, kas bija spēkā kopā 1963.gadā, kad pie varas nāca Arābu sociālistiskā partija "Baath", kas ir ieviesusi vienpartijas sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!