Jaunieceltais Čehijas televīzijas ģenerāldirektors trešdien iesniedza tiesā prasību pret žurnālistiem, kuri protestē pret jauno televīzijas vadību.
Bijušais televīzijas ziņu nodaļas vadītājs Jiri Hodačs, kas pagājušajā nedēļā tika iecelts ģenerāldirektora amatā, intervijā Čehijas radio sacīja, ka viņš ir iesniedzis prasību pret desmitiem dumpīgo darbinieku, kuri Ziemassvētku vakarā ieņēma ziņu nodaļu un sāka raidīt savas programmas.

"Ja kāds konfiscē Čehijas televīzijas īpašumu un veido savas, neautorizētas programmas, tad mans pienākums ir rīkoties," viņš sacīja.

Žurnālisti, kurus atbalsta daudzi citi televīzijas darbinieki, arodbiedrības un liela daļa administrācijas pārstāvju, nevēlas atzīt Hodaču, paužot bažas, ka viņš varētu ļaut politiķiem ietekmēt ziņu interpretāciju.

Protestētāji uzskata, ka Hodačam ir sakari ar labēji centrisko Pilsonisko demokrātu partiju, un ka viņš agrāk, strādājot par televīzijas ziņu direktoru, padevies šīs partijas un valdošo sociāldemokrātu spiedienam. Hodačs to noliedz.

Šobrīd ziņu raidījumus gatavo gan jaunajai vadībai lojālie žurnālisti, gan protestētāji. Vadība bloķē no protestētāju ieņemtās studijas nākošos signālus, taču vietējie masu informācijas līdzekļi ziņo, ka "dumpinieku" ziņu raidījumus var uztvert ar satelīta un kabeļtelevīzijas palīdzību.

Vietējā prese galvenokārt atbalsta protestētājus, uzsverot, ka viņu cīņa ir taisnīga pat tad, ja tā ir nelikumīga, jo viņi aizstāv principus, kuri nodrošina objektīvas informācijas izplatīšanu.

Čehijas prezidents Vaclavs Havels trešdien izteica atbalstu valsts televīzijas žurnālistiem, kuri protestē pret jauniecelto televīzijas ģenerāldirektoru, jo bažījas, ka viņa politisko sakaru dēļ cietīs ziņu objektivitāte.

Bijušais antikomunistiskais disidents un lugu autors intervijā "dumpiniekiem" un citu Čehijas masu mediju pārstāvjiem sacīja, ka Hodača iecelšana, atbilst likumam, bet "neatbilst jēgai un garam".

Viņš norādīja, ka arī komunistu rīcība, sagrābjot varu 1948.gadā, bijusi likumīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!