Foto: AFP/Scanpix
Maskavas tuvākie sabiedrotie - Baltkrievija un Kazahstāna - atteikušies sūtīt savus vēlēšanu novērotājus uz Krimu, kur 16.martā paredzēts referendums par pievienošanos Krievijai, ziņo televīzijas kanāls "Espreso".

Pagaidām arī neviena cita valsts, kas pārstāvēta Neatkarīgo valstu savienībā (NVS), nav piekritusi nosūtīt savus novērotājus uz Krimu.

Iepriekš gan patvaļīgi ieceltais Krimas premjerministrs Sergejs Aksenovs paziņojis, ka referenduma norises uzraudzībai tikšot uzaicināti tikai tādi novērotāji, kas ir "uzticami".

Kā ziņots, Krimas Augstākā rada ceturtdien pieņēma principiālu lēmumu par iekļaušanos Krievijas Federācijas sastāvā federācijas subjekta statusā.

Tāpat tika paziņots, ka 16.martā notiks referendums par Krimas statusu. Referendumā pussalas iedzīvotājiem tiks uzdots jautājums, vai viņi grib palikt Ukrainas sastāvā vai arī pievienoties Krievijai.

Kijeva jebkādus Krimas mēģinājumus rīkot referendumu pasludinājusi par nelikumīgiem, taču tajā pašā laikā Krievijas Valsts domē iesniegts likumprojekts, kas paredz atvieglot kārtību, kādā valstij pievienojamas jaunas teritorijas.

Likumprojekts paredz, ka par pietiekamu aneksijas pamatu uzskatāma "tautas gribas izteikšana", kas, piemēram, izpaudusies referendumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!