Skandināvijas telekomunikāciju kompānija "TeliaSonera" atkal mēģina iegūt Igaunijas telekomunikāciju kompānijas "Eesti Telekom" akciju atlikušo daļu par cenu, kas atbilst "Eesti Telekom" akciju cenai biržā.
Igaunijas finanšu ministrs Tāvi Veskimegi savukārt ir paziņojis, ka Igaunijas valsts par savu 27,23% kapitāla daļu telekomunikāciju kompānijā vēlas saņemt vairāk, raksta "Postimees".

"TeliaSonera" ir palielinājusi savu daļu "Eesti Telekom" līdz 49,9% un ir jautājusi politiķiem, vai valsts būtu gatava pārdot savu kapitāla daļu, ja tiktu izteikts jauns piedāvājums.

Pēc "TeliaSonera" preses pārstāvja Šella Lindstrēma vārdiem, kompānijas plāni attiecībā uz "Eesti Telekom" nav mainījušies un ir tādi paši kā pirms sešiem mēnešiem - "TeliaSonera" vēlas iegūt visas "Eesti Telekom" akcijas un nevēlas par vienu akciju maksāt vairāk nekā 111,3 kronas (5,06 latus) - cenu, kādu kompānija jau piedāvāja pavasarī. Ceturtdien "Eesti Telekom" akciju cena biržā bija 109,84 kronas.

Pēc Igaunijas finanšu ministra Tāvi Veskimegi vārdiem, nesen ar "TeliaSonera" pārstāvjiem neoficiāli tikusi apspriesta valstij piederošās "Eesti Telekom" kapitāla daļas iespējamā pārdošana. "Tā kā oficiāls pārņemšanas piedāvājums nav ticis izteikts, nav nepieciešamības noformulēt valsts galīgo nostāju," sacīja Veskimegi. "Tai pat laikā es nesaskatu nekādu iemeslu, lai "Eesti Telekom" akcijas tiktu pārdotas par zemāku cenu, nekā to, kuru Igaunijas valdība uzskatīja par pieņemamu šā gada pavasarī."

Pēc konsultāciju firmas "McKinsey" novērtējuma, "Eesti Telekom" tirgus vērtība ir 18,3 miljardi kronu jeb 133,5 kronas par akciju. Ja "TeliaSonera" par valstij piederošo "Eesti Telekom" kapitāla daļu piedāvā 4,1 miljardu kronu, Igaunijas valsts vēlas saņemt piecus miljardus kronu.

Veskimegi norādīja, ka nepastāv akūta nepieciešamība pārdot valstij piederošās "Eesti Telekom" akcijas. Atsevišķi politiķi tomēr uzskata, ka valstij nevajadzētu spekulēt ar akcijām biržā un tai vajadzētu pieņemt "TeliaSonera" piedāvājumu, uzsver "Postimees".

Igaunijas valdība šā gada pavasarī noraidīja "TeliaSonera" piedāvājumu pārņemt visas "Eesti Telekom" akcijas, uzskatot piedāvāto cenu par pārāk zemu. "TeliaSonera" par vienu "Eesti Telekom" akciju bija gatava maksāt 111,30 kronas.

LETA jau ziņoja, ka patlaban "TeliaSonera" pieder 49% Latvijas fiksēto sakaru operatora SIA "Lattelekom" akciju, koncerns kontrolē arī 49% SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) akciju. Savukārt "Lattelekom" pieder 23% LMT kapitāldaļu, līdz ar to "TeliaSonera" ietekme šajā mobilo sakaru operatorā ir lielāka. Koncerns uzskata, ka tā kontrolē ir 60,3% LMT daļu.

Skandināvijas telekomunikāciju koncerna "TeliaSonera" prezidents Baltijas valstīs, Dānijā un Norvēģijā Kenets Karlbergs iepriekš pauda uzskatu, ka ar laiku Latvijas valstij būtu izdevīgāk pārdot tai piederošās daļas SIA "Lattelekom" un LMT nekā saglabāt tagadējo situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!