Lielbritānija ceturtdien apturēja veselo liellopu apkaušanu karantīnas zonā, kas tika izveidota sakarā ar lopu mutes un nagu sērgas izplatīšanos. Lauksaimniecības ministrijas lēmuma pamatā bija fermeru un dzīvnieku aizstāvju neapmierinātība, kurus atbalsta arī sabiedrība.
Izšķirošais pavērsiens notika tad, kad valsts laikrakstu pirmās lappusēs tika publicēta 13 dienas vecas telītes Fēniksas bilde. Teļš piecas dienas pavadīja zem apkauto lopu ķermeņiem, taču izdzīvoja.

Fēniksa bija piedzimusi 13.aprīlī piektdienā, taču, kā izrādījies, tas bijis laimīgais datums.

Sākotnēji izglābto teļu bija paredzēts nokaut, taču sabiedrības sašutums un fermeru paziņojums, ka Fēniksas nokaušana "pašu karali Hērodu padarīs kā humānistu", šķiet, lika valdībai pārdomāt.

Tomēr Lielbritānijas lauksaimniecības ministrs Niks Brauns noliedza, ka valdības lēmumu būtu ietekmējusi sabiedrības reakcija uz Fēniksas likteni. Viņš paziņoja, ka šāda lēmuma pamatā bijuši tikai zinātniski apsvērumi.

Teļa īpašnieks sacīja, ka tagad mazā Fēniksa ir kļuvusi par "cerību simbolu" lauksaimniekiem, kurus sāpīgi skārusi 2,2 miljonu mājlopu apkaušana.

Niks Brauns gan paziņoja parlamentā, ka aitu un cūku apkaušana inficētajās fermās turpināsies, taču liellopi, ja būs iespējams, tiks saudzēti. Vietējie veterināri apskatīs fermas un izlems, kurus liellopus nekaut, sacīja ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!