Lielbritānijā publiskots plāns Temzas grīvā uz austrumiem no Londonas celt lidostu ar sešiem skrejceļiem, kas izmaksās 76 miljardus dolāru (40 miljardi latu) un ievērojami uzlabos Londonas gaisa satiksmes kapacitāti, vēsta aģentūra "Reuters".
Ja plāns tiks apstiprināts, lidostu uz mākslīgi veidotas salas varētu uzcelt septiņu gadu laikā. Pašreiz Londonā lielākā Hītrovas lidostas strādā ar 99% noslodzi un ir nepieciešama tās paplašināšana. Savukārt jaunā projekta realizēšanas gadījumā Hītrova varētu tikt slēgta.

Londonas lidostām nepieciešams palielināt kapacitāti no 127 miljoniem pasažieru 2010. gadā līdz 300 miljoniem 2031. gadā, uzskata apvienība "Testrad", ko Londonas mērs Boriss Džonsons izveidojis ar nolūku izpētīt iespēju celt lidostu Temzas estuārā.

Lidostas izvietošana tieši upē nozīmē, ka nav nepieciešama esošo ēku vai infrastruktūras nojaukšana, kā tas būtu, ja objektam vietu meklētu uz sauszemes vai paplašinātu Hītrovu. Lidostas plānotā atrašanās vieta ir aptuveni 80 kilometrus no pilsētas centra. Ar sauszemi gaisa satiksmes centru savienotu zemūdens tunelis.

Projekts dotu iespēju pārtraukt lidojumus virs blīvi apdzīvotiem Londonas rajoniem, netraucējot iedzīvotājus ar skaņu, kas pēdējo 40 gadu laikā apsēdusi miljoniem pilsētnieku, norāda "Testrad".

Lielbritānijas valdība un uzņēmēji vēlas, lai no Londonas notiktu vairāk lidojumu uz ātri augošajām ekonomikām, lai valsts iegūtu miljardiem vērtas biznesa iespējas, norāda "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!