Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas rietumos Ternopiļā un Užhorodā demontēti pieminekļi krievu dzejniekam Aleksandram Puškinam, sestdien vēsta vietējās amatpersonas.

"Ternopiļa bez Puškina pieminekļa. Šī iniciatīva jau apspriesta ne vienu vien gadu. Puškinam kā vairumam krievu rakstnieku, komponistu un citu nav bijis nekāda sakara ar Ternopiļu," savā "Telegram" kanālā raksta Ternopiļas mērs Serhijs Nadals.

Viņš piebildis, ka pēc zvērībām, ko krievu okupanti pastrādājuši Ukrainā, Ternopiļā vairs nav vietas krievu un padomju pieminekļiem.

Par Užhorodā, Aizkarpatu apgabala galvaspilsētā, uzstādītā Puškina pieminekļa demontēšanu pavēstījis savukārt šīs pilsētas mērs Bohdans Andrejevs.

Lēmums pieņemts pilsētas padomes ārkārtas sēdē.

Tajā arī izskatīts jautājums "par ielu, kam ir krievu rakstnieku vārdi, pārdēvēšanu. (..) Dots rīkojums Arhitektūras pārvaldei nomainīt pilsētā visu objektu nosaukumus, kas ir saistīti ar Krieviju, Krievijas vēsturiskām vai kultūras figūrām", norādījais Andrejevs.

Pārdēvēšanā tiks iesaistīti pilsētnieki, un notiks jauno nosaukumu publiska apspriešana.

Pilsētnieki pozitīvi izturas pret pārdēvēšanu, it īpaši ņemot vērā, ka krievu inteliģence pamatā klusē par Krievijas uzsākto karu pret Ukrainu.

Citā Aizkarpatu pilsētā Mukačevā Puškina piemineklis tika demontēts jau ceturtdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!