23 cilvēki gājuši bojā terora aktos Čečenijā trešdien un ceturtdien, informēja amatpersonas. Pēc precizētām ziņām, galvaspilsētā Groznijā ceturtdien eksplodēja divas mīnas, nogalinot 17 promaskaviskās čečenu milicijas vienības OMON pārstāvjus un vēl sešus ievainojot.
Čečenu kaujinieki Groznijā uzspridzinājuši divas mašīnas ar OMON miličiem

Čečenijas valdības vicepremjers Bislans Gantamirovs aģentūrai "Interfax" notikuma vietā pastāstīja, ka 16 omonieši nogalināti uz vietas, bet vēl viens miris pa ceļam uz slimnīcu.

No sešiem ievainotajiem vairāki ir smagā stāvoklī.

Fugasa bumba sprāga, kad autobuss ar omoniešiem brauca no Čečenijas Iekšlietu pārvaldes ēkas uz OMON bāzi pa svaigi greiderētu ceļu Ipodromnas mikrorajona ziemeļu nomalē Groznijā. Šajā sprādzienā gājuši bojā desmit miliči. Izdzirdējuši sprādzienu, kolēģiem steidzās palīgā vēl viena OMON vienība. Tad notika vēl viens sprādziens, un tajā dzīvību zaudējuši seši miliči.

Pēc Gantamirova teiktā, viens no terora akta veicējiem apšaudē, kas sākās pēc sprādzieniem, ticis ievainots un ir aizturēts. Vēl četras personas aizturētas uz aizdomu pamata par līdzdalību uzbrukumā.

Groznijā notiek operatīvie pasākumi vainīgo meklēšanā, un vairākas stundas pēc terora aktiem pilsētas centrā bija pilnībā nobloķēta satiksme.

Čečenijas milicija pilnībā aplenkusi vienu no lielākajiem Groznijas mikrorajoniem - Ipodromnu. Iedzīvotājiem dots rīkojums neiziet no dzīvokļiem, kamēr operācija nebūs pabeigta. Milicija pārbauda katru cilvēku, kuru ierauga uz ielas. Tiek pārmeklēti arī neapdzīvotie dzīvokļi daudzstāvu ēkās, kā arī grausti.

"Pilsoņiem, kas pakļaujas likumiem, nav no kā baidīties, bet bandīti un teroristi visdrīzākajā laikā izjutīs uz savas ādas mūsu spēku," sacīja kāds omonietis.

Gantamirovs teica, ka šo terora aktu veicēji nepaliks nesodīti. "Viss tiks darīts likuma ietvaros, bet organizatori jau šodien sajutīs atbildes pasākumus, un tie tuvāko dienu laikā būs ļoti jūtami," viņš uzsvēra.

Čečenijas valdības vicepremjers pieļāva iespēju, ka terora akti bijuši "rūpīgi izplānoti" un apzināti sarīkoti laikā, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins nāca klajā ar ikgadējo uzrunu parlamentam par stāvokli valstī.

Krievijas Federālā drošības dienesta Čečenijas nodaļas priekšnieks Sergejs Babkins sarunā ar aģentūru "Interfax" pauda pārliecību, ka terora aktu ceturtdien Groznijā sarīkojis kaujinieka Rizvana Ahmadova grupējums.

"Ahmadova kaujinieki ir līdzvainīgi praktiski visos noziegumos pilsētā," uzsvēra Babkins. Viņš sacīja, ka "Ahmadovs kontrolē gandrīz visas sīkās bandītu grupas un atsevišķus bandītus gan Groznijā, gan tās piepilsētās".

Savukārt trešdien sešas Krievijas militārpersonas gājušas bojā terora aktā Šali rajonā, kad 200 metru attālumā no Novije Atagi ciemata uz ceļa sprāga bumba, kad pa to brauca federālo spēku autokolonna. Seši kareivji gāja bojā uz vietas, bet septiņi guva dažādus ievainojumus un šobrīd ārstējas slimnīcā.

Tajā pašā dienā simt metru attālumā no Gorgači ciemata uz paštaisīta spridzekļa uzbrauca bruņu transportieris. Šajā incidentā smagus ievainojumus guva četri Krievijas kareivji, informēja Apvienoto spēku grupējuma Ziemeļkaukāzā štābs.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien ikgadējā uzrunā parlamentam par stāvokli valstī paziņoja, ka Čečenijas konflikta militāro posmu var uzskatīt par pabeigtu.

"Tas pabeigts, pateicoties armijas un īpašo specvienību drosmei," uzsvēra prezidents.

"Vēl pirms gada mēs skaitījām tos, kas mums pretojas - cik bandītu un teroristu tur atlikuši - divi tūkstoši, trīs, pieci, desmit. Šodien mums vairs nav svarīgi zināt, cik viņu ir, mums jāzina, kur viņi ir," teica Putins.

Pēc viņa domām, Čečenijā ir vēl daudz "sociālo un ekonomisko problēmu". "Mierīgu dzīvi traucē teroristu un bandītu izlēcieni, bet to dēļ nedrīkst liegt tiesības veselai tautai. Katram Čečenijas iedzīvotājam vai izceļotājam jājūtas kā pilnvērtīgam Krievijas Federācijas pilsonim, un tādēļ mūsu galvenais uzdevums pašreizējā posmā ir atgriezt Čečeniju Krievijas politiski tiesiskajā dimensijā," viņš uzsvēra.

Putins pauda atbalstu Čečenijas republikānisko tiesību institūtu un "pašmāju spēka struktūru" izveidei, "bet perspektīvā - brīvu vēlēšanu rīkošanai, pilnvērtīgas republikāniskās varas izveidei un ekonomiski sakārtotai čečenu tautas dzīvei".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!