Foto: AFP/Scanpix
Svētdien, 3. jūlijā, Bagdādes iepirkšanās rajonā nograndušajā sprādzienā bojā gājušo skaits sasniedz jau 292, atsaucoties uz amatpersonām, ceturtdien ziņo CNN.

Pašnāvnieka sarīkotajā sprādzienā vēl vairāk nekā 200 cilvēku guvuši ievainojumus, norādījis Irākas veselības ministrijas pārstāvis Ahmeds Al-Redaini.

Starp ievainotajiem ir vairāki desmiti cilvēku, kas guvuši apdegumus. Šie cilvēki tiek transportēti uz citām valstīm, kur tiem notiks turpmāka ārstēšanās, informē CNN.

Kā teikts veselības ministrijas paziņojumā, pašlaik tiek veikti DNS testi, lai identificētu bojā gājušos. Pašlaik identificēti jau 115 cilvēki, kuru mirstīgās atliekas atdotas viņu tuviniekiem, bet pagaidām tiek strādāts, lai atpazītu vēl 117 upurus.

Jau ziņots, ka mīnētās automašīnas sprādziens ap pusnakti nogranda galvaspilsētas Karradas rajonā, kur atrodas daudz veikalu un restorānu. Ielas tobrīd bija pilnas ļaužu, kuri pēc tumsas iestāšanās bija devušies iepirkties pirms svētkiem, kas noslēdz musulmaņu gavēņa mēnesi.

Sprādziens izraisīja nopietnu ugunsgrēku tuvējās mājās, ko nebija izdevies apdzēst vēl 12 stundas vēlāk.

Lielākā daļa upuru sprādziena brīdī atradušies daudzstāvu tirdzniecības un atpūtas centrā. Kā stāsta kāds izdzīvojušais sprādziena aculiecinieks, kas tobrīd bija izgājis no ēkas, viņam licies, ka sākusies zemestrīce. "Sāku zvanīt draugiem, bet neviens neatbildēja. Viens no viņiem gājis bojā, viens ir ievainots, bet vēl viens joprojām tiek meklēts," viņš piebildis.

Atbildību par šo terora aktu internetā publicētā paziņojumā uzņēmies grupējums "Daesh", uzsverot, ka tas bijis vērsts pret šiītiem.

Dažas stundas pēc sprādziena nelaimes vietu apmeklēja Irākas premjerministrs Haiders al Abadi. Kā liecina videoieraksti sociālajos medijos, pūlis sagaidījis premjeru ar sašutuma saucieniem, paužot neapmierinātību par drošības situāciju galvaspilsētā.

Pieminot upurus, premjers izsludinājis Irākā triju dienu sēras.

Sprādziens sarīkots tikai nedēļu pēc tam, kad Irākas spēki paziņoja, ka pilnībā atkarojuši "Daesh" Fallūdžu. Grupējums joprojām kontrolē Irākas otro lielāko pilsētu Mosulu.

Kā svētdien paziņojis Irākas apvienotais operāciju štābs, valdības spēki atkarojuši septiņus ciemus uz dienvidiem no Mosulas, turpinot martā sāktu vietēja mēroga operāciju, kuras mērķis ir nogriezt džihādistiem apgādes ceļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!