Foto: stock.xchng
Lietuvas apelācijas tiesa otrdien atcēlusi terorismā apsūdzētajai 22 gadus vecajai Klaipēdas iedzīvotājai Eglei Kusaitei noteikto apcietinājumu, un viņa atbrīvota tiesas zālē. Šis lēmums ir galīgs un nepārsūdzams.

Apelācijas tiesa norādījusi, ka izmeklēšana šai lietā pabeigta, lieta nodota tiesai un apsūdzētajai ir tiesības iepazīties ar lietas materiāliem, tai skaitā ar viņas Krievijā dzīvojošo un terora akta organizēšanā apsūdzēto čečenu draugu Aišas un Apti Magmadovu liecībām.

Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes Kusaiti apcietināja 2009.gada 24.oktobrī, pamatojoties uz aizdomām, ka viņa gatavojusies uzspridzināties Čečenijā. Pēc aizturēšanas klaipēdiete tika ievietota Viļņas Lukišķu izmeklēšanas izolatorā, bet pagājušā gada 5.augustā, pēc pirmstiesas izmeklēšanas pabeigšanas, saskaņā ar apelācijas tiesas lēmumu tika atbrīvota no apcietinājuma tiesas zālē.

Tomēr šā gada 21.aprīlī Kusaite ar Viļņas apgabala tiesas lēmumu tika apcietināta uz trim mēnešiem sakarā ar prokuroru apsūdzībām, ka pārkāpusi viņai izvirzītos noteikumus nekontaktēties ar konkrētām personām un tādējādi kaitējusi tiesas procesam. Kā apgalvoja prokurori, meitene esot sazinājusies ar Magmadovu māti un plānojusi doties uz Maskavu, lai tiktos ar viņu klātienē.

Kusaite savukārt skaidrojusi, ka nav vēlējusies ietekmēt Magmadovu liecības, vienīgi interesējusies par draudzenes veselību.

Apelācijas tiesa atzinusi, ka apsūdzētā formāli, bet sistemātiski pārkāpusi atbrīvošanas noteikumus, tomēr norādījusi, ka lietas materiāli neliecina par viņas centieniem traucēt izmeklēšanu un ka viņai var noteikt vieglāku drošības līdzekli.

Līdz ar to Kusaitei tiks piemērots agrākais drošības līdzeklis - parakstīšanās par neizbraukšanu no dzīves vietas, regulāri reģistrējoties policijā.

Saskaņā ar Kusaitei izvirzītajām apsūdzībām viņa, "darbojoties Lietuvas Republikā un pildot Krievijas Federācijā darbojošos islāmistu teroristu grupējumu locekļu norādījumus", gatavojusies uzspridzināties kādā stratēģiski svarīgā Čečenijas objektā, cenšoties tādējādi iebiedēt sabiedrību un apdraudot daudzu cilvēku dzīvību un veselību. Kā apgalvo prokurori, Kusaite mācījusies izgatavot un iedarbināt spridzekļus.

Kusaite apsūdzības noliedz, apgalvojot, ka Lietuvas drošības dienestu darbinieki atļāvuši viņu nopratināt Krievijas amatpersonām, kas viņu situšas. Šos apgalvojumus savukārt noraida prokurori.

Viņas atbalstītāji izvirza jautājumu par Krievijas Federālā drošības dienesta lomu šai lietā, atgādina "Diena.lt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!