Kāds uiguru separātistu grupējums uzņēmies atbildību par maijā notikušo letālo autobusa spridzināšanu Šanhajā un piedraudējis ar jauniem uzbrukumiem Pekinas olimpisko spēļu laikā, ziņo Vašingtonā bāzētais centrs "Intel", kurš nodarbojas ar ekstrēmistu aktivitāšu monitoringu internetā.
Savā videopaziņojumā Turkestānas Islāma partijas komandieris Sejfulla uzņemas atbildību par vairākiem uzbrukumiem, tostarp arī par 5.maijā notikušo sprādzienu Šanhajas autobusā, kas prasīja trīs cilvēku dzīvības.

Teroristiskais grupējums uzņēmies atbildību arī par vēl kādu uzbrukumu Šanhajā, par 17.jūlijā notikušo uzbrukumu policijai Veņdžou pilsētā, izmantojot mīnētu traktoru, par tajā pašā dienā notikušo sprādzienu Guandžou plastmasu rūpnīcā un par 21.jūlijā notikušajiem sprādzieniem trīs autobusos Juņnaņas provincē.

"Ar šo svētīto džihadu Juņnaņā Turkestānas Islāma partija šoreiz atkārtoti brīdina Ķīnu," ar 23.jūliju datētajā videoierakstā saka Sejfulla. "Mūsu mērķis ir vērsties pret viskritiskākajiem punktiem, kas saistīti ar Olimpiādi. Mēs centīsimies spīvi uzbrukt Ķīnas galvenajām pilsētām, izmantojot taktiku, kas nekad vēl nav pielietota."

Turkestānas Islāma partija ir pazīstama arī kā Austrumturkestānas Islāma partija (ETIM). Tas ir uiguru separātistu grupējums, kura mērķis ir izveidot neatkarīgu valsti Ķīnas vistālāk rietumos esošajā provincē - pašreizējā Sjiņdzjanas Uiguru autonomajā rajonā.

Gan Ķīna, gan ASV, gan citas valstis ETIM atzinušas par teroristisku organizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!