Foto: AFP/Scanpix
Vienlaikus ar sīvajām kaujām Mariupoles apkārtnē, nedēļas nogalē straujš prokrievisko spēku uzbrukuma mēģinājums fiksēts arī Donbasa ziemeļrietumos, atsaucoties uz Militāri politisko pētījumu centra "Informācijas pretestība" vadītāju Dmitriju Timčuku, vēsta aģentūra UNIAN.

Viņš norāda, ka pēc vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem uzbrukt, Krievijas spēki un prokrieviskie grupējumi veikuši plašā mēroga pārkārtošanos un atsākuši uzbrukumus visā frontes līnijā.

"23. un 24. janvārī Krievijas teroristiskie spēki centās sadalīt un izspiest ukraiņu spēkus no Pisku apgabala. Ar dažādām kājnieku grupām, kuru kopējais skaits bija 350-400 karavīri, 25 bruņumašīnām un ar parasto, kā arī raķešu artilērijas atbalstu ienaidnieks konsekventi uzbruka Ukrainas spēkiem vienlaikus vairākās vietās," Timčuks atklāj savā "Facebook" profilā, kuru nereti izmanto informācijas izplatīšanai.

Krievijas spēki un prokrieviskie teroristi gan bijuši spiesti atkāpties sākotnējās pozīcijās, jo cietuši smagus zaudējumus.

Jau ziņots, ka sestdien ar "Grad" un "Uragan" raķetēm apšaudīti Mariupoles dzīvojamie rajoni, laupot vismaz 30 dzīvību, bet vairāk nekā 90 cilvēki ievainoti. Kijeva un Rietumi notikušajā vaino prokrieviskos kaujiniekus. Raķetes šautas no prokrievisko spēku kontrolētās teritorijas, secina EDSO.

Pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) līderis Aleksandrs Zaharčenko sestdien paziņoja, ka ir sākts uzbrukums Mariupolei. Ukrainas Aizsardzības ministrija ziņo, ka prokrieviskie spēki uzbrūk visā frontes līnijas garumā.

Aptuveni 500 000 cilvēku apdzīvotā Mariupole atrodas uz nozīmīgiem ceļiem, kas savieno Krieviju ar Ukrainu. Pilsētu jau pagājušajā gadā pārņēma bruņotas kaujinieku bandas, bet Ukrainas spēki jūnijā to atguva. Prokrieviskie spēki uz Mariupoli virzījās ofensīvā augustā un septembrī, cīnoties ar Ukrainas armiju aptuveni 20 kilometrus no pilsētas, bet Mariupoli nesasniedza.

Pēdējās dienās ievērojami saasinājusies situācija Ukrainas austrumos. Kijeva paziņoja, ka kaujinieki, to skaitā Krievijas armijas regulārās vienības sākušas aktīvas uzbrukuma operācijas. Ukrainas spēki smagās kaujās šonedēļ zaudēja mēnešiem aizsargātās pozīcijas Doņeckas lidostā.

Tikmēr pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) līderis Zaharčenko piektdien paziņoja, ka DTR vairs nepiedalīsies miera sarunās ar Kijevu, un draudēja ieņemt visu Doņeckas apgabalu.

Eiropas Savienība (ES), situācijai Ukrainā pasliktinoties, aicina Krieviju uzņemties atbildību par karu Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!