Nezināms terorists sestdienas vakarā nolaupījis Krievijas iekšējā reisa pasažieru lidmašīnu ar 58 cilvēkiem, kas pēc viņa prasības nolaidusies Izraēlā. Terorists svētdienas rītā lidmašīnu atstājis un padevies Izraēlas varas iestādēm.
Krievijas vēstnieks Izraēlā Mihails Bogdanovs intervijā Krievijas telesabiedrībai ORT sacīja, ka nolaupītājs bijis neapbruņots un atstājis psihiski nestabila cilvēka iespaidu. Pēc vēstnieka teiktā, nolaupītājs apgalvojis, ka viņam neesot līdzdalībnieku, taču šī informācija tiek pārbaudīta.

Apstiprinājumu tam, ka nolaupītājs bijis psihiski nestabils Ziemeļkaukāza republikas Dagestānas iedzīvotājs, preses konferencē Uvdas kara aviācijas bāzē deva Izraēlas armijas ģenerālis Joms Tovs Samia.

Nolaupītājam, kurš pēc sarunām brīvprātīgi padevās Izraēlas varas iestādēm, bijusi bumbas imitācija, un viņš draudējis apkalpei uzspridzināt lidmašīnu, ja netiks izpildītās viņa prasības.

Tomēr vienīgie ieroči, kas atradās lidmašīnā, bija Dagestānas finansu ministra miesassargu četras pistoles un Kalašņikova automāts. Ministrs Abdusamads Gamidovs bija pasažieru vidū.

Pēc Izraēlas ģenerāļa teiktā, nolaupītājs, kura vārds ir Ahmeds Amrahanovs, paziņojis, ka viņš "rīkojas sava tēva uzdevumā, kurš viņu sūtījis uz Izraēlu, lai nodotu vēstījumu pasaulei un Japānas imperatoram". Viņam līdzi bijušas divas vēstules, kurās brīdināts, ka "dzeltenā rase pārņem kontroli pār balto rasi".

Krievijas vēstnieks Izraēlā Mihails Bogdanovs intervijā Krievijas telesabiedrībai ORT sacīja, ka Amrahanovs atstājis lidmašīnu, ģērbies tikai apakšveļā.

Aviosabiedrības "Dagestanskije aviaļiņiji" lidmašīna "Tu-154" sestdienas vakarā veica reisu no Krievijas Ziemeļkaukāza republikas Dagestānas galvaspilsētas Mahačkalas uz Maskavu, kad īsi pirms pusnakts tika nolaupīta. Pēc degvielas iepildīšanas Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku tā nolaidās Uvdas kara aviācijas bāzē Izraēlā, kur Izraēlas amatpersonas veda sarunas ar nolaupītājiem.

Incidenta laikā tika pieļauta iespēja, ka nolaupīšana ir saistīta ar konfliktu Čečenijā vai Tuvajos Austrumos. Čečenijas prezidents Aslans Mashadovs svētdien noliedza jebkādu saistību ar nolaupīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!