Foto: EPA-AFI
Amerikānis Deivids Hedlijs, kurš iepriekš atzinies līdzdalībā 2008. gada 26. novembra Mumbajas terorakta organizēšanā, paziņojis, ka uzbrukumi tika sagatavoti ar Pakistānas specdienestu palīdzību, ceturtdien vēsta "The Times of India".

Hedlijs paziņoja, ka uzbrukumus Indijas finanšu galvaspilsētas Mumbajas viesnīcām, kuru rezultātā gājuši bojā 200 cilvēki un vēl 300 guvuši ievainojumus, "Lashkar-e-Taiba" grupējuma kaujinieki gatavojuši Pakistānas starpresoru izlūkdienesta vadībā.

Turklāt izlūkdienesta pārstāvji konsultējuši kaujiniekus visos terorakta organizēšanas etapos.

Pakistāniešu izcelsmes amerikānis Hedlijs tika arestēts pērn oktobrī ASV. Tika noskaidrots, ka viņš ir saistīts ar "Lashkar-e-Taiba".

Vīrietis piekritis sadarboties ar izmeklēšanu un atzinis, ka veicis informācijas vākšanu teroristiem, kuri gatavojuši uzbrukumus Mumbajā. Apmaiņā pret šiem datiem varas iestādes solīja nepieprasīt nāves sodu Hedlijam.

Kā vēstīts, 2008. gada 26. novembrī teroristi sagrābuši ķīlniekus divās galvenajās Mumbajas luksusa viesnīcās "Taj Mahal" un "Oberoi Trident", kā arī ebreju centrā "Nariman House". Uzbrukumi īstenoti arī dzelzceļa stacijā.

Koordinētas teroristu akcijas ilgušas gandrīz trīs diennaktis.

Izmeklēšanas gaitā konstatēts, ka uzbrukumus noorganizēja "Lashkar-e-Taiba" grupējums, bet kaujinieki apmācīti nometnēs Pakistānā.

Pakistāna kategoriski noraidīja jebkādu saistību ar teroraktu.

Pēc uzbrukumiem strauji pasliktinājās abu valstu attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!