Foto: Reuters/Scanpix
Vairākās Krievijas pilsētās sestdien notikušās protesta akcijas pret Valsts domes vēlēšanu rezultātiem premjeru Vladimiru Putinu izmetušas no neaizskaramo saraksta, par protestiem raksta "The New York Times".

Krievijas mediji atreferējuši "The New York Times" teikto. ASV laikraksts secinājis, ka notikusī akcija nopietni ietekmēs Putina priekšvēlēšanu kampaņu gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. Putins joprojām ir populārākais Krievijas politiķis, taču vairs nav neaizskaramo sarakstā, secinājis "The New York Times".

Pēc notikušās akcijas Putinam nāksies aktīvāk iesaistīties diskusijās ar saviem kritiķiem, viņš vairs nevarēs izlikties nedzirdam kritizētājus, uzskatot laikraksts.

Savukārt Krievijas opozīcijas līderi sapratuši, ka arī viņi var diktēt dienaskārtības notikumus un grasās to turpmāk izmantot, secinājis laikraksts.

Jau vēstīts, ka Putina pretinieki paziņojuši par jauniem nemieriem, kuri notiks 24.decembrī. Sestdien Maskavā protestā pulcējās apmēram 20 000 cilvēku, kuri pieprasīja anulēt Valsts domes vēlēšanu rezultātus, atlaist Krievijas vēlēšanu komisijas vadību un rīkot jaunas vēlēšanas. Lielas protesta akcijas sestdien notika arī citviet Krievijā.

Saskaņā ar svētdien notikušo vēlēšanu provizoriskajiem rezultātiem iekļūšanai parlamenta apakšpalātā nepieciešamo 7% vēlētāju atbalstu ieguvušas četras partijas. Premjerministra Vladimira Putina vadītā "Vienotā Krievija", kuras saraksta līderis bija valsts prezidents Dmitrijs Medvedevs, saņēmusi 49,3% balsu, kas nozīmē, ka partijai Valsts domē ir nodrošinātas vairāk nekā puse vietu jeb 238 no 450 deputātu vietām, kas gan ir par 77 vietām mazāk nekā līdzšinējā Valsts domes sasaukumā. Krievijas Federācijas Komunistiskā partija ieguvusi 19,2% un 92 deputātu vietas, "Taisnīgā Krievija" - 13,25% un 64 deputātu mandātus, bet Krievijas Liberāldemokrātiskā partija- 12% balsu un 56 deputātu vietas Valsts domē.

Svētdien notikušās Valsts domes vēlēšanas kritizēja starptautiskie novērotāji no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) un Eiropas Padomes.

Par vēlēšanu norises pārkāpumiem ziņoja ne tikai starptautiskie un vietējie vēlēšanu novērotāji un opozīcijas aktīvisti, bet arī Valsts domē iekļuvušās Komunistiskās partijas un "Taisnīgās Krievijas" līderi Genadijs Zjuganovs un Sergejs Mironovs. Zjuganovs pavēstīja, ka "Vienotā Krievija" sev pieskaitījusi par 15% vairāk balsu nekā bija patiesībā, solot izmeklēt vēlēšanu rezultātus visos reģionos. Savukārt Mironovs paziņoja, ka vislielākā krāpšanās notikusi Sanktpēterburgā.

Maskavā, Sanktpēterburgā un citās Krievijas pilsētās kopš svētdienas notiek protesta akcijas pret pārkāpumiem Krievijas Valsts domes vēlēšanās, kurās aizturēti simtiem cilvēku. Protesti notikuši arī citur Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!