Nākamā gada sākumā Krievijas Valsts dome izskatīs likumprojektu, kas dod iespēju atteikt vīzas ārvalstniekiem, par kuriem tiks atzīts, ka viņi ar savu izturēšanos vai vārdiem izrādījuši necieņu vai nedraudzīgu attieksmi pret Krieviju.
Pēc laikraksta "The Wall Street Journal" novērtējuma, tas ir uzskatāms par Krievijas nākamo soli ceļā uz autoritārismu.

Varas iestāžu nodomi ir saprotami - apspiedis opozīcijas balsis Krievijā, Putins tagad mēģina apklusināt kritiķus ārvalstīs, raksta avīze, norādot, ka ir apdraudēts arī Krievijā strādājošo ārvalstu žurnālistu darbs.

Valsts domes neatkarīgais deputāts Vladimirs Rižkovs uzskata, ka jauno likumu varēs izmantot, pat lai apspiestu citu valdību kritiku. "Iedomājieties, ka Bundestāga deputāts, kuram jau apsolīta Krievijas vīza, pēkšņi atklāti kritizē Krieviju. Kad viņš dodas saņemt vīzu, viņš atklāj, ka tās izsniegšana ir atcelta," viņš pauda savas bažas intervijā laikrakstam "The Moscow Times".

Šāds scenārijs, kā arī citi likumā neminētie pasākumi, piemēram, kritizējošo ārvalstnieku izraidīšana no Krievijas, kļūst pilnīgi reāls, ņemot vērā Krievijas autoritārisma vēsturi, norāda "The Wall Street Journal".

Līdz šim šādu Krievijas rīcību veicināja ASV un Eiropas maigā pieeja. Varbūt, ka šis likums un domstarpības par Kremļa iejaukšanos Ukrainas prezidenta vēlēšanās pārliecinās Vašingtonu un Briseli, ka stingrāka nostāja dos labākus rezultātus, raksta avīze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!