Tibetas trimdas valdība apliecinājusi, ka Ķīnas Gaņsu provincē otrdien nošauti 19 tibetiešu protestētāji un līdz ar to nedēļu ilgo nemieru upuru skaits, pēc tibetiešu trimdinieku datiem, sasniedzis 99 cilvēkus.
"Gaņsu provinces Maču apriņķī nogalināti 19 cilvēki," paziņojis trimdas valdības pārstāvis Tubtens Sampels. "Maču šorīt notika protesta akcija, un policija atklāja uz demonstrantiem uguni. Mūsu rīcībā ir apstiprinātas ziņas, ka Lasā beidzamo dienu laikā nogalināti 80 cilvēki un šodien Gaņsu provincē - vēl 19."

Pirmdien Tibetas trimdas valdības premjerministrs Samdongs Rinpoče izteicās, ka nemieros jau varētu būt gājuši bojā aptuveni simts cilvēki, savukārt Tibetas trimdas parlaments Daramsalā, Indijā, ziņojis par vairākiem simtiem nogalināto.

Ķīna šos skaitļus noliedz, bet apgalvo, ka tibetiešu nemiernieki vardarbīgos protestos Lasā esot nogalinājuši 13 "nevainīgus civiliedzīvotājus" un citu bojā gājušo nemieros nav.

Neatkarības piekritēju demonstrācijas Lasā sākās 10. martā - dienā, kad tika pieminēta 49. gadadiena, kopš Ķīnas armija sagrāva tibetiešu sacelšanos pret okupācijas varu. Demonstrācijas turpinājās visu nedēļu un kļuva arvien plašākas, bet piektdien, izraisoties sadursmēm ar Ķīnas drošības spēkiem, protesti kļuva vardarbīgi - Lasā dega ēkas un automašīnas. Protesta demonstrācijas izplatījās ārpus galvaspilsētas Lasas - gan Tibetā, gan pārējos tibetiešu apdzīvotajos Ķīnas apvidos.

Ķīnas kundzība Tibetā sākās 1951. gadā - gadu pēc tam, kad tika nosūtīts karaspēks, lai "atbrīvotu" šo reģionu, un Pekina joprojām nosoda trimdā dzīvojošo Dalailamu, kurš, pēc Ķīnas teiktā, cenšas panākt savas dzimtenes neatkarību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!