Foto: PantherMedia/Scanpix

Krievijas parlamenta apakšnams - Valsts Dome - otrdien pirmajā lasījumā pieņēma likumprojektu, kurā Konstitucionālajai tiesai piešķirtas pilnvaras noteikt, vai Krievijai ir jāpilda starptautisko struktūru spriedumu. Tas attiecas arī uz Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumiem lietās pret Krieviju.

Likumprojekts skar starptautisko struktūru lēmumus, kas pieņemti, izskatot sūdzības pret Krieviju. Konstitucionālajai tiesai ir jānosaka, vai šādus spriedumus ir iespējams izpildīt, skatoties no Krievijas konstitūcijas skatu punkta, teikts likumprojektā.

Likumprojekts vēl ir jāapstiprina divos balsojumos un tad jānodod parakstīšanai prezidentam Vladimiram Putinam.

Maskava bieži paudusi neapmierinātību ar starptautisko tiesu lēmumiem pret Krieviju, arī par ECT spriedumu, ar kuru Maskavai likts samaksāt 1,9 miljardus eiro naftas giganta "Jukos" bijušajiem akcionāriem.

Jūlijā Krievijas Konstitucionālā tiesa nosprieda, ka Krievijas likumi prevalē pār ECT spriedumiem.

Nepieciešamība pēc jaunā likumprojekta radusies, lai aizsargātu Krievijas nacionālās intereses, ziņu aģentūrai AFP atzina Valsts Domes deputāts Konstitucionālo tiesību komisijas priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Lisakovs.

"Nacionālo interešu īstenošana un nacionālās drošības garantēšana ir mūsu valsts galvenās prioritātes," sacīja Lisakovs, piebilstot, ka ECT lēmums "Jukos" lietā bijis "ārkārtīgi politizēts".

"Likumam jāļauj valdībai aizstāvēt savas tiesības, ja starptautiskās struktūras lēmums ir pretējs nacionālajām interesēm," viņš piebilda.

Opozīcijas deputāts Dmitrijs Gudkovs - viens no trim deputātiem, kas balsoja pret likumprojektu - brīdināja, ka likums ļaus Maskavai selektīvi piemērot starptautiskās tiesības.

"Eiropā viņi domā, kā labāk pielāgoties starptautiskajām tiesībām," sociālajā tīklā "Facebook" raksta deputāts. "Bet šeit mēs domājam, kā tās apiet."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!