Ķīna ir ierosinājusi atsākt sešu pušu sarunas par Ziemeļkorejas kodolprogrammām 18.jūlijā Pekinā, ziņo Dienvidkorejas avoti. Ķīna ir informējusi par šo nodomu visas iesaistītās puses, raksta BBC.
Neilgi pirms tam ANO kodolinspektori bija paziņojuši, ka viņi plāno atgriezties Ziemeļkorejā un uzsākt tās galvenā kodolreaktora slēgšanas procesu. Atgādināsim, ka Phenjana ir piekritusi slēgt reaktoru apmaiņā pret ārvalstu palīdzību enerģētikas jomā. Pirmais degvielas sūtījums no Dienvidkorejas varētu pienākt Ziemeļkorejā šīs nedēļas beigās.

Pirmdien tikšanās laikā Vīnē 35 valstu pārstāvētā ANO pārraudzības organizācija – Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra – vienojās par jaunu misiju Ziemeļkorejā. Šī būs pirmā reize, kad inspektoriem būs ļauts ierasties Jongbjonas kodolreaktorā kopš 2002.gada, kad inspektori tika padzīti no turienes.

Diplomāti norāda, ka inspektori varētu ierasties reaktorā nedēļas laikā. Viņi uzstādīs novērošanas kameras un sāks aizzīmogot aprīkojumu. Kopumā reaktora slēgšanas process varētu ilgt divus gadus un izmaksāt aptuveni piecus miljonus ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!