Hu sveica Ļeņa delegāciju ar rokasspiedienu un smaidu, un vēlāk viņi kopīgi nofotografējās pie Pekinas Tautas pils. Šī bija “Kuomintang” partijas pārstāvja pirmā vizīte Ķīnā, pirms 1949.gadā to pieveica Mao Dzeduna vadītie komunisma atbalstītāji un tās biedri devās pāri šaurumam uz Taivānu.

“Mūsu partijām... vajadzētu pierādīt pasaulei, ka Ķīnas iedzīvotājiem ir pietiekami daudz spēka un gudrības, lai atrisinātu mūsu nesaskaņas un radušās problēmas,” teica Hu pirms sēdes aiz slēgtām durvīm.

Ļeņs teica Hu: “Mums vajadzētu izvairīties no turpmākām nesaskaņām, konfrontācijas vai pat sadursmes. Mēs vēlamies risināt nesaskaņas un turpināt dialogu.”

Piektdien no rīta uzrunājot studentus Pekinas universitātē, Ļeņs aicināja Ķīnu, kas uzskata Taivānu par sev piederošu teritoriju, uzsākt politiskas reformas.

Tomēr viņa vizīte un runa ir aizvainojusi Taivānas vadošās Demokrātiski progresīvās partijas (DPP) biedrus, kuri vēlas panākt neatkarību no Ķīnas, jo “Kuomintang” partija atbalsta Taivānas apvienošanos ar demokrātisko Ķīnu.

“Mēs esam ļoti apbēdināti, ka viņš devās uz ienaidnieku valsti un nepauda Taivānas iedzīvotāju vairākuma viedokli, ka Taivānai vajadzētu kļūt par suverēnu valsti,” saka DPP biedrs Čens Činjuņs.

“Viņš neuzsvēra šo Taivānas iedzīvotāju vēlmi, tā vietā runājot par vienotu Ķīnu. Kur gan ir palikušas tautas domas?”

Nesaskaņas sākās pēc tam, kad Ķīna pieņēma likumu pret atdalīšanos, kas ļauj tai izmantot militāru spēku, ja Taivāna paziņos par savu neatkarību, raksta Reuters.

Ļeņs, kurš ar nerimstošām ovācijām tika sagaidīts savas 96 gadus vecās mātes mācību vietā, slavēja bijušo Taivānas prezidentu Čiangu Činkuo, kurš ieviesa reformas un radīja “ekonomisku brīnumu”.

Tikšanās laikā ar Ķīnas prezidentu Ļeņs bija ieplānojis pasniegt viņam un citām augstām amatpersonām sešas kastes ar Taivānas banāniem, ananāsiem, mango un citiem augļiem. Tikšanās laikā tiks pārspriesta arī iespēja atbrīvot Taivānas augļu importu no nodevām.

Taivānas prezidents Čens Šuibjaņs jau ir brīdinājis Ļeņu vizītes laikā neparakstīt nekādus līgumus un vienošanās.

“Kuomintang” jeb Nacionālistu partija bija vadošā Ķīnā vairāk nekā trīs desmitgades, sākot no King dinastijas sabrukuma 1911.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!