Foto: AFP/Scanpix
Ņujorkas tiesa ceturtdienas vakarā pret drošības naudu atbrīvojusi no apcietinājuma seksuālos noziegumos apsūdzēto Dominiku Strosu-Kānu, kurš ceturtdien paziņoja par atkāpšanos no Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektora amata.

Tiesnesis Maikls Obuss atbrīvoja Strosu-Kānu pret 1 miljonu ASV dolāru (490 tūkstoši latu) lielu drošības naudu un noteica mājas arestu Ņujorkas dzīvoklī. Tāpat tiesībsargi viņu uzraudzīs, izmantojot elektronisko aproci, un bruņotu sardzi, kas Strosam-Kānam mēnesī izmaksās 200 tūkstošus dolāru (98,4 tūkstoši latu). Tāpat Strosam-Kānam jāizraksta 5 miljonus dolāru (2,46 miljoni latu) vērta parādzīme un jānodod tiesai visi ceļošanai nepieciešamie dokumenti.
Piektdienas nakts gan Strosam-Kānam vēl jāpavada Ņujorkas Raikersailendas cietumā, bet gaidāms, ka piektdien tiks nokārtotas visas formalitātes, lai viņš varētu iziet brīvībā. 6.jūnijā paredzēta tiesas sēde, kurā viņam oficiāli būs jāatbild uz apsūdzībām.
Strosa-Kāna advokāti paziņojuši, ka viņš savu vainu neatzīs.
Apsūdzība uzstāja uz Strsa-Kāna paturēšanu apcietinājumā, skaidrojot, ka viņš "jau ir parādījis tieksmi uz impulsīvu, krimināli sodāmu rīcību," tādēļ varētu aizbēgt uz dzimto Franciju.
Savukārt Strosa-Kāna advokāts Viljams Teilors iespēju, ka viņa klients aizbēg uz Franciju un "dzīvo tur kā seksuālos noziegumos apsūdzētais un bēglis" nosauca par "absurdu", piebilstot, ka "šobrīd viņu interesē tikai sava labā vārda atgūšana".
Bet apsūdzību izvirzītājas, 32 gadus vecās viesnīcas "Sofitel" Ņujorkas Taimskvērā darbinieces, advokāts norādīja, ka "doma vien, ka vīrietis, kas viņai to nodarīja, tagad staigās brīvībā, tā teikt, darīs visu, ko vien vēlas, ir šausminoša". No Gvinejas iebraukusī viesnīcas darbiniece slēpjas, jo nevēlas nonākt mediju uzmanības lokā.

Tiesā 62 gadus vecais Strposs-Kāns ieradās zilā kreklā un pelēkā žaketē, viņš izskatījās noguris un vairākkārt ko iečukstēja ausī savam advokātam. Pirmajā rindā tiesas zālē sēdēja arī Strosa-Kāna sieva Francijas žurnāliste Anna Sinklēra un viena no viņa meitām Kamilla.

Skatoties uz sievu, smagos noziegumos apsūdzētais pasmaidīja un nosūtīja gaisa skūpstu, uz kuru saņēma arī atbildes gaisa skūpstu.

Arī savā vēstulē SVF valdei, kurā paziņo par savu lēmumu atkāpties no amata, viņš uzsver, ka dara to savas sievas, bērnu dēļ un tādēļ, lai visu uzmanību varētu veltīt tam, lai pierādītu savu nevainību.
"Ar vislielāko pārliecību varu apgalvot, ka visas apsūdzības pret mani ir izdomātas," paziņojumā uzsvēra Stross-Kāns.

Tiesas process var ilgt vismaz sešus mēnešus. Ja Strosa-Kāna vaina tiks atzīta, viņam draud līdz pat 25 gadus ilgs cietumsods.

Vēl pirms Strosa-Kāna paziņojuma par atkāpšanos notika spekulācijas par iespējamo SVF jauno vadītāju. Daudzi analītiķi uzskata, ka jaunajam izpilddirektoram nevajadzētu būt no Eiropas, tomēr arvien biežāk kā reālākā kandidāte tiek minēta Francijas finanšu ministre Kristīna Lagarda.

Itālijas un Luksemburgas premjerministri ceturtdien pauda atbalstu viņas kandidatūrai. Diplomāti apgalvo, ka Lagardu atbalstīs arī Francija, Vācija un Lielbritānija.

Policija sestdien aizturēja Ņujorkas Džona Kenedija lidostā, kad bija iekāpis aviokompānijas "Air France" lainerī, kam bija paredzēts izlidot uz Parīzi.

32 gadus veca viesnīcas "Sofitel" Ņujorkas Taimskvērā darbiniece apsūdz Strosu-Kānu izvarošanas mēģinājumā, bet svētdien ASV prokuratūra Strosam- Kānam izvirzīja apsūdzības par kriminālu seksuālu aktu, izvarošanas mēģinājumu un nelikumīgu brīvības atņemšanu.
Pirmo iesniegumu atbrīvot Strosu-Kānu pret drošības naudu tiesa noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!